Eurozona klizi ka recesiji

Rezultati ekonomskih sila eurozone, Njemačke i Francuske, bolji su nego očekivani (GALLO / Getty)

Eurozona je u tri mjeseca zaključno sa decembrom zabilježila negativan ekonomski rast od minus 0,3 posto, pokazali su u srijedu zvanični podaci, što jasno ukazuje da dužnička kriza gura taj blok prema recesiji.

BDP četvrti kvartal 2011.

Eurozona  -0,3%
Njemačka 0,2 %
Francuska 0,2 %
Finska 0,7 %
Italija  -0,7 %
Holandija  -0,7%
Češka Republika -0.3 %

Eurostat, Zavod Evropske unije za statistiku, saopćio je da je tokom 2011. eurozona ostvarila ekonomski rast od 1,5 posto, ali je u četvrtom kvartalu zabilježen pad nakon rasta iz trećeg tromjesečja od 0,1 posto.

To je prvi kvartal u kojem je bruto domaći proizvod (BDP) zone eura pao još od drugog tromjesečja 2009. 

Najgore u Holandiji, Italiji i Češkoj

Recesija bi nastupila ukoliko bi eurozona i u prvom tromjesečju ove godine zabilježila negativan privredni rast.

Ekonomska situacija najgora je u Holandiji, Italiji i Češkoj Republici, koje su u recesiji, stanju koje nastupa nakon dva uzastopna kvartala smanjenog BDP-a.

BDP Holandije i Italije smanjen je za 0,7 posto.

U Njemačkoj je privreda stabilnija, jer je većina trgovniskih partnera te zemlje van eurozone, što znači da će nastaviti ostvarivati profit čak i ako Evropu zahvati recesija, tvrde analitičari.

Pad njemačkog BDP-a nije bio velik kao što se očekivalo, što je potvrdilo da je njemačka privreda samo „pauzirala u rastu“ i ne primiče se novoj recesiji“, kazao je Carsten Brzeski, ekonomista u belgijskom ING-u.  

Podaci koje je objavio Eurostat su ipak bili bolji od prognoze analitičara, koji su očekivali pad BDP-a u četvrtom tromjesečju 2011. od 0,4 posto i rast od samo 0,7 posto za čitavu 2011. godinu.

“Pad ukupne ekonomske aktivnosti u eurozoni odražava kombinaciju neizvjesnosti i finansijskog stresa uzrokovanog eskalacijom dužničke krize krajem prošle godine”, izjavio je Nick Kounis, analitičar ABN AMRO, banke u vlasništvu vlade Holandije.

Izvor: Agencije