Fitch snizio rejtinge četiri španske banke

Američka agencija za kreditne rejtinge Fitch snizila je u ponedjeljak rejtinge četiri španske banke, uključujući dvije najveće – Santander i BBVA – poslije prošlomjesečog sniženja rejtinga Španije za dva stepena.

Fitch je skresao rejting Santandera, najveće banke eurozone po tržišnoj kapitalizaciji, za dva stepena, na A, sa AA-, i snizio rejtinge druge po veličini španske banke BBVA na A, sa A+, banke Bankia na BBB+, sa A- i Kaiksa banke na A-, sa A, prenosi AFP.

Fitch smatra da postoji uska povezanost između banaka i suverenih kreditnih rizika (stoga i rejtinga) i nije uobičajeno da banke imaju viši rejting od suverenog rejtinga, navedeno je u saopćenju.

Banke su sklone posjedovati velike portfelje domaćeg suverenog duga, što znači da su njihova profitabilnost i kvalitet aktiva ranjivi na nepovoljne makroekonomske i tržišne trendove, ukazao je Fitch.

Fitch je prošlog mjeseca snizio rejting duga Španije i još četiri članice eurozone, uslijed pogoršanja ekonomskih izgleda u zoni eura i zabrinutosti što lideri Evropske unije (EU) ne djeluju dovoljno odlučno na sprečavanju produbljavanja dužničke krize.

Izvor: Agencije