Italijanska porodica siromašnija za 40 posto

Niska potrošnja već duže je vrijeme slabost italijanske ekonomije, uz plate koje posljednjih deset godina rastu sporije od rasta inflacije (AFP)

Bogatstvo italijanskih porodica palo je za više od 40 posto u posljednjih deset godina, pokazuje objavljena studija, s obzirom da nakon višegodišnje stagnacije produžena recesija pogađa italijanska domaćinstva, prenosi Hina.

Finansijsko bogatstvo porodica palo je u 2011. za 40,5 posto na 15.600 eura, u odnosu na 26.000 desetljeće ranije, stoji u studiji rimskog instituta Censis.

Gotovo svi ispitanici odgovorili su da su manje trošili na luksuz kako bi smanjili ukupnu potrošnju, a 73 posto ih je odgovorilo da kupuje jeftinije proizvode u posebnim ponudama.

Četiri od deset porodica nije išlo na godišnji odmor i manje je trošilo na odjeću, a 65,8 posto ih rjeđe vozi automobile i motore kako bi uštedjeli na benzinu.

Niska potrošnja već duže je vrijeme slabost italijanske ekonomije, uz plate koje posljednjih deset godina rastu sporije od rasta inflacije.

Protesti radnika

U oktobru je više desetina hiljada ljudi izašlo na ulice Rima kako bi izrazilo protest zbog ekonomske politike Vlade Italije, zahvaćene recesijom, i antikriznih mjera Vlade Marija Montija.

Protesti radnika održani su u organizaciji najvećeg sindikata u zemlji, Generalne italijanske konfederacije rada (CGIL).

Desetine hiljada radnika u mašinskoj industriji i saobraćaju i komunalnom sektoru okupile su se na trgu San Giovani, kod bazilike St. Ivana, tradicionalnog za održavanje manifestacija ljevičara.

Okupljeni su nosili crvene balone i transparente “Monti odlazi”.

Na svojoj internet stranici CGIL je pozvao Montijevu Vladu da se koncentrira na mjere kojima se podstiču investicije i rast zaposlenosti, posebno među mladima i ženama, prenosi agencije ANSA.

Izvor: Agencije