Merkel: Privredno okruženje u 2013. još teže

Njemačka kancelarka smatra da evropska dužnička kriza nije ni izbliza savladana (AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u novogodišnjem obraćanju da će privredno okruženje u 2013. godini postati još teže i poručila Nijemcima da to ne treba da ih demoralira, već stimulira, prenosi Tanjug.

Merkel je, kako prenose njemački mediji, naglasila da je Nijemcima za njihovo zajedništvo i blagostanje potreban pravi balans i da to, koliko je taj balans važan, pokazuje i evropska dužnička kriza, koja, prema mišljenju kancelarke, ni izbliza nije savladana. 

“To je i zato, jer svijet iz krize u 2008. godini nije dovoljno naučio”, ocijenila je Merkel i istakla da u socijalnoj tržišnoj privredi država mora biti čuvar reda.

”U to ljudi treba da mogu da vjeruju”, rekla je Merkel i dodala da dogovorene reforme treba da počnu da djeluju, ali da je i dalje potrebno puno strpljenja.

Uspjeh nauke

Ona je ukazala i na ljude čija je sudbina privukla njenu pažnju, na uspjehe nauke i istakla da nauka i istraživanje ne donose zemlji samo personalne trijumfe, već i otvaraju nova radna mjesta.

”Ako mi nešto možemo, što drugi nisu u stanju, tada ćemo imati blagostanje”, rekla je Merkel i naglasila da će zbog toga, kao nikada do sada, biti puno investirano u obrazovanje i istraživanje.

Ona je najavila da se Njemačka priprema na demografske promjene i pohvalila angažman ljudi.

”Postoje prijatelji i komšije, koji imaju inicijativu, postoje porodice, koje se dan za danom s puno ljubavi brinu za svoju djecu ili članove porodica, ima sindikalaca i poslodavaca koji zajednički rade za sigurnost radnih mjesta”, rekla je Merkel.

Ona je istovremeno podsjetila i na angažman njemačkih vojnika, policajaca i drugih u ovim prazničnim danima.

”Pomislimo zajedno, upravo u ovom momentu na one koji brinu za našu sigurnost, ovdje i daleko od domovine”, rekla je Merkel i istakla da oni svoju službu obavljaju uz velike lične žrtve.

Ona je poželjela građanima Njemačke da sljedeća godina bude godina u kojoj će oni pokazati više jačine, svoje zajedništvo i sposobnost za nove ideje koje, kako je istakla, Njemačkoj daje snagu u privredi.

Izvor: Agencije


Povezane

Istočni Nijemci imaju samo negativne poglede na zapadne Nijemce, navodi se u studiji Instituta u Allenbachu.

Published On 16 Dec 2012

Kada bi sada bili izbori za demokršćane bi glasalo 37 posto birača, za SPD 26 posto, a za Zelene 16 posto birača.

Published On 28 Nov 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO