Merkel: Privredno okruženje u 2013. još teže

Njemačka kancelarka smatra da evropska dužnička kriza nije ni izbliza savladana (AFP)
Njemačka kancelarka smatra da evropska dužnička kriza nije ni izbliza savladana (AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u novogodišnjem obraćanju da će privredno okruženje u 2013. godini postati još teže i poručila Nijemcima da to ne treba da ih demoralira, već stimulira, prenosi Tanjug.

Merkel je, kako prenose njemački mediji, naglasila da je Nijemcima za njihovo zajedništvo i blagostanje potreban pravi balans i da to, koliko je taj balans važan, pokazuje i evropska dužnička kriza, koja, prema mišljenju kancelarke, ni izbliza nije savladana. 

“To je i zato, jer svijet iz krize u 2008. godini nije dovoljno naučio”, ocijenila je Merkel i istakla da u socijalnoj tržišnoj privredi država mora biti čuvar reda.

”U to ljudi treba da mogu da vjeruju”, rekla je Merkel i dodala da dogovorene reforme treba da počnu da djeluju, ali da je i dalje potrebno puno strpljenja.

Uspjeh nauke

Ona je ukazala i na ljude čija je sudbina privukla njenu pažnju, na uspjehe nauke i istakla da nauka i istraživanje ne donose zemlji samo personalne trijumfe, već i otvaraju nova radna mjesta.

”Ako mi nešto možemo, što drugi nisu u stanju, tada ćemo imati blagostanje”, rekla je Merkel i naglasila da će zbog toga, kao nikada do sada, biti puno investirano u obrazovanje i istraživanje.

Ona je najavila da se Njemačka priprema na demografske promjene i pohvalila angažman ljudi.

”Postoje prijatelji i komšije, koji imaju inicijativu, postoje porodice, koje se dan za danom s puno ljubavi brinu za svoju djecu ili članove porodica, ima sindikalaca i poslodavaca koji zajednički rade za sigurnost radnih mjesta”, rekla je Merkel.

Ona je istovremeno podsjetila i na angažman njemačkih vojnika, policajaca i drugih u ovim prazničnim danima.

”Pomislimo zajedno, upravo u ovom momentu na one koji brinu za našu sigurnost, ovdje i daleko od domovine”, rekla je Merkel i istakla da oni svoju službu obavljaju uz velike lične žrtve.

Ona je poželjela građanima Njemačke da sljedeća godina bude godina u kojoj će oni pokazati više jačine, svoje zajedništvo i sposobnost za nove ideje koje, kako je istakla, Njemačkoj daje snagu u privredi.

Izvor: Agencije


Povezane

Istočni Nijemci imaju samo negativne poglede na zapadne Nijemce, navodi se u studiji Instituta u Allenbachu.

16 Dec 2012

Kada bi sada bili izbori za demokršćane bi glasalo 37 posto birača, za SPD 26 posto, a za Zelene 16 posto birača.

28 Nov 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO