Pad berze zbog rizika od ‘fiskalne litice’

Frankfurtski DAX nije ostao imun na probleme američkog budžeta (Getty Images)

Na svjetskim su berzama cijene dionica pale jer nema napretka u pregovorima u Washingtonu o smanjenju proračuna, pa je rizik od ‘fiskalne litice’ i recesije američke privrede sve veći.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice pao 1,9 posto, na 12.938 bodova, a toliko je izgubio i Standard & Poor's 500, zaronivši na 1.402 boda. Nasdaq indeks potonuo je 2 posto, na 2.960 bodova.

Cijene dionica pale su pet dana zaredom, što je najduži negativni niz u posljednja tri mjeseca, jer se ne nazire rješenje proračunskih problema SAD-a.

Predsjednik SAD-a Barack Obama i republikanci u Kongresu nisu ni prošle sedmice napredovali u pregovorima o mjerama za smanjenje budžetskog manjka.

Retroaktivno

Zbog toga prijeti automatsko smanjenje budžetskog rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine, koje bi američku privredu moglo gurnuti u recesiju.

Već sedmicama je ‘fiskalna litica’ u fokusu ulagača, pa na smjer tržišta ne utječu ni dobri makroekonomski podaci, koji ukazuju na jačanje privrede.

Kako se rok za postizanje sporazuma o smanjenju budžetskog manjka bliži, razmatraju se moguće opcije. Moguće je da će se s 1. januarom doista automatski povećati porezi, a smanjiti budžetski rashodi, no to bi se, smatraju neki analitičari, moglo riješiti novim zakonom odmah na početku 2013. i primijeniti retroaktivno.

„Mi nismo tako zabrinuti 1. januarom, kao ostali na tržištu. Situacija će se riješiti, možda ne u zadanom roku, no svaki sporazum može se primijeniti retroaktivno“, kaže Richard Weiss, direktor u American Century Investments.

No, da su ulagači, ipak, na oprezu pokazuje rast VIX indeksa čikaške burze opcija. Taj ‘indeks straha’ samo je u petak skočio gotovo 17 posto, na 22,7 bodova, najvišu razinu od juna. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,2 posto, na 5.925 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,3 posto, na 7.612 bodova, a pariški CAC 1,1 posto, na 3.620 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošle sedmice skočio 4,6 posto, na 10.395 bodova, najvišu razinu u 21 mjesec, što se zahvaljuje nadi ulagača da će japanska središnja banka drastično olabaviti monetarnu politiku kako bi izvukla privredu iz recesije.

U cijeloj ovoj godini Nikkei indeks skočio je 23 posto, što je njegov najveći godišnji dobitak od 2005.

Izvor: Agencije