EU i MMF: Grčkoj problem utaja poreza

Vlasti Grčke su do kraja septembra provele 440 provjera bogatih poreskih obveznika za koje se sumnja da izbjegavaju da plaćaju porez (AFP)

Napori Grčke na suzbijanju bezočnih utajivača poreza, kao što su ljekari i advokati, posustaju i moraju biti pojačani, ukazano je u ponedjeljak objavljenom izvještaju Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi Tanjug.

Atina je prikupila samo polovinu poreskog duga i provela manje od polovine poreske kontrole od one koju je trebalo da obavi u okviru cilja koji su joj postavili njeni inostrani kreditori, pokazalo je istraživanje međunarodnih kreditora koje je obavljeno u novembru.

“Misija izražava zabrinutost zbog neaktivnosti vlasti i što slabi borba protiv utaje poreza od strane veoma bogatih stanovnika i pripadnika slobodnih profesija”, navedeno je u izvještaju.

Vlasti Grčke su do kraja septembra provele 440 provjera bogatih poreskih obveznika za koje se sumnja da izbjegavaju da plaćaju porez, a ovogodišnji cilj je 1.300 takvih kontrola.

Do sada je u Grčkoj prikupljeno oko 1,1 milijardu eura neizmirenih poreza, što je također manje od ciljnih dvije milijarde eura.

Kreditori su pozvali vladu Grčke da poveća naplatu poreza i da se koncentrira na slučajeve za koje postoji najviše izgleda da daju rezultat, prenijela je agencija Reuters.

Ljekari i advokati

“Ljekari i advokati su dobri primjeri za početak”, naveli su kreditori.

Utaja poreza je endemska bolest Grčke koja otežava vladi da poboljša svoje finansije u okviru sporazuma o međunarodnoj pomoći za spašavanje, vrijedne 240 milijardi eura.

U vrijeme nedovoljnog budžetskog prihoda i stroge štednje radi ostvarenja fiskalnih ciljeva u zemlji, čija je ekonomija već petu godinu u recesiji, vlada u Atini povećava poreze na zarade pripadnika srednje klase koji ne mogu da prikriju svoje prihode.

Očekuje se da će grčki parlament poslije božićnog prekida rada usvojiti novi poreski zakon čiji je cilj pribavljanje oko 2,5 milijardi eura u sljedeće dvije godine, u okviru paketa strogih mjera radi uštede 13,5 milijardi eura, za kojim će uslijediti dugo odlagani zakon o suzbijanju utaje poreza.

Glavni uslov paketa međunarodne pomoći za spašavanje je unapređenje grčke poreske uprave i pravosuđa.

Prema izvještaju međunarodnih kreditora objavljenog u ponedjeljak, pojedinci i kompanije su nagomilali 53 milijarde eura poreskog duga vladi, što odgovara približno četvrtini bruto domaćeg proizvoda Grčke.

Od te sume je, međutim, moguće naplatiti svega 15-20 posto, ukazali su EU i MMF, s obzirom da je veliki dio tih poreskih slučajeva zastario ili su dužnici već bankrotirali.

Prema listi utajivača poreza koja je objavljena prošle godine, najveći poreski dužnik u Grčkoj je državna željeznička kompanija OSE.

Izvor: Agencije


Povezane

Štednja i smanjenje budžeta za zdravstvo doveli do potpunog kraha grčkog zdravstvenog sistema i nestašice lijekova.

Published On 22 Dec 2012

Jaz od penzije do penzije postaje sve veći te grčki penzioneri tvrde da ne mogu podnijeti dodatno smanjenje.

Published On 20 Dec 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO