Samsungova pravna pobjeda nad Appleom

U toku su brojni sudski sporovi Applea i Samsunga u nekoliko država (AFP)

Savezni sud u Sjedinjenim Američkim Državama odbio je zahtjev Applea da zabrani prodaju Samsungovih pametnih telefona koji krše njegove patente.

Odluka je dio serije sudskih odredbi koje će sutkinja Lucy Koh, kako je najavila, izdati u narednih nekoliko sedmica, kako bi riješila brojna pravna pitanja postavljena u slučaju.

Apple je zatražio zabranu nakon što je porota u augustu odlučila da je Samsung prekršio neke Appleove patente time što je kopirao bitne postavke iPhonea i iPada.

Sud je naredio Samsungu da Appleu plati milion dolara odštete, a južnokorejska firma uložila je žalbu.

Apple je zatražio od Suda da zauvijek zabrani prodaju u SAD-u osam modela Samsungovih pametnih telefona, te zatražio veću novčanu kaznu.

Brojni sporovi

“Spomenuti telefoni imaju brojne postavke, a samo mali broj njih pokriven je Appleovim patentima”, zaključila je sutkinja Koh.

“Iako Apple ima interes da zadrži određene stvari ekskluzivnim, ne mora značiti da cijeli proizvodi zauvijek moraju biti isključeni iz prodaje jer sadržavaju, između ostalog i nekoliko usko zaštićenih funkcija.”

Ranije ovog mjeseca Koh je naznačila da će vjerovatno smanjiti novčani iznos odštete koju Samsung mora isplatiti Appleu.

Apple je ranije ove godine uložio još jednu tužbu protiv Samsunga, navodeći da u svojim novijim proizvodima Samsung koristi tehnologiju Applea.

Suđenje u tom slučaju zakazano je za 2014.

Dvije kompanije spore se i na sudovima u drugim državama.

U Velikoj Britaniji odbačena je Appleova žalba o navodima da je Samsung koristio njihov dizajn.

Advokat Samsunga Charles Verhoeven navodi da Apple tuži Samsung na sudovima širom svijeta, umjesto da se direktno natječe s njim na tržištu.

Samsung navodi da mu nije omogućeno fer suđenje u sudnici koja je od njihovog sjedišta u Californiji udaljena samo 20 kilometara.

Izvor: Agencije