Rok primjene Basela III će biti prolongiran

Očekuje se da će evropske vlasti zvanično odgoditi primjenu propisa Basel III do januara 2014. godine (Reuters)

Evropska unija (EU) sigurno neće uspjeti do isteka globalno dogovorenog roka u januaru primijeniti međunarodne bankarske propise pod nazivom Basel III, koji nalažu da banke povećaju svoju adekvatnost kapitala, budući da su otkazani za utorak planirani pregovori EU-a na temu tih propisa.

Svjetski lideri su krajem 2010. godine usvojili propise Basel III, kojima se propisuje da banke u narednih šest godina značajno povećaju svoj visokokvalitetni kapital, pri čemu je 20 najvećih svjetskih privreda (G20) dobilo rok od dvije godine da se spreme za primjenu tih propisa, prenosi agencija Reuters.

Države članice EU-a i Evropski parlament (EU) su prošle sedmice ostvarili napredak u sastavljanju nacrta zakona o primjeni propisa Basel III, koji predstavljaju ključni regulatorni odgovor vlasti na to što su države tokom finansijske krize između 2007. i 2009. godine morale spasavati posrnule banke novcem poreskih obveznika.

Opširne konsultacije

Neimenovani viši evropski zvaničnik je prošle sedmice izjavio da je EU, koja drži oko polovine globalne bankarske imovine, na rubu dogovora, pa su se na sastanku u utorak trebale samo izgladiti razlike oko pojedinih tačaka propisa.

U utorak ujutro je u EP-u predsjednica Komiteta za ekonomske poslove Sharon Bouls izjavila da bi parlamentarci trebali obaviti opširnije konsultacije na temu Basela III i potvrdila da neće biti planiranog sastanka.

Očekuje se da će evropske vlasti zvanično odgoditi primjenu propisa Basel III do januara 2014. godine.

Samo 11 članica G20 je spremno od sljedećeg mjeseca početi primjenjivati te propise, a među njima, pored EU-a, nisu ni Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije