Hrvatska pošta otpušta još 1.000 radnika

Hrvatski sabor je izglasao novi Zakon o poštanskim uslugama, u skladu s evropskim smjernicama (Pixsell)

Na predstavljanju Programa restrukturiranja Hrvatske pošte (HP) od 2013. do 2018. godine, Alen Premužak, predsjednik Uprave HP-a, najavio je otpuštanje nešto više od 1.000 izvršitelja poštanskih usluga, koliko je analizom ustanovljeno da postoji viška radnika u tom sistemu.

Proces otpuštanja i zbrinjavanja viška radnika vršit će se u dogovoru sa socijalnim partnerima, koji bi trebali trajati između osam i 12 mjeseci.

U protekle dvije godine HP je otpustio skoro 2.000 radnika, kojih je trenutno blizu 10.600, na čemu je kompanija uštedjela više od 26 miliona eura.

U ukupnim troškovima kompanije trošak zaposlenika iznosi 70 posto, dok, naprimjer, u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) iznosi 17 posto.

Hrvatska je u Evropi šesta zemlja po uspješnosti smanjenja zaposlenika, a u sektoru u kojem digitalna komunikacija predstavlja problem za klasične poštanske usluge i time se kompanijama smanjuju prihodi, otpuštanja su nužna, objasnio je Premužak.

Gubitak četiri miliona eura

HP, za razliku od prošle godine, kada je ostvarila dobit od blizu 2,2 miliona eura, ove godine očekuje gubitak blizu četiri miliona eura, što je posljedica smanjenja tržišnog udjela.

Premužak smatra da Hrvatska agencija za komunikacije (HAKOM) nije zaštitila HP-ovo pravo na monopol na području dostave univerzalnih pošiljki do 50 grama, na što ima pravo, jer ima obaveze koje alternativni operateri nemaju.

Zbog kršenja rezerviranog područja, HP je, navodno, u dostavi pisama do 50 grama izgubio blizu 92 miliona eura, pa je kompanija pokrenula dva žalbena postupka prema HAKOM-u, za upadanje konkurenata na rezervirano područje.

Od 1. januara poštansko tržište, koje se procijenjuje na blizu 200 miliona eura, ima obavezu liberalizacije, pri čemu će HP konkurentima morati omogućiti pristup mreži.

Prošle sedmice Hrvatski sabor je izglasao novi Zakon o poštanskim uslugama, u skladu s evropskim smjernicama.

S obzirom na to da će i nakon liberalizacije prema evropskoj zakonskoj direktivi HP morati imati 942 poštanska ureda (sada ih je 1.040) i da će kao nacionalni operater mora poštivati još neke obaveze, u planu je osnivanje kompenzacijskog fonda u kojeg će svi operateri morati uplaćivati pet posto prihoda kao kompenzaciju za obavezne troškove.

Međutim, taj iznos neće biti dovoljan, pa se očekuje dodatna injekcija iz državnog budžeta.

Izvor: Agencije