BiH: Manje robe iz Hrvatske od jula

Gotovo 30 posto proizvoda koji se uvoze iz Hrvatske u BiH bit će podložno promjeni carinskog režima od 1. jula 2013. godine (AP)

Vlasti Bosne i Hercegovine napravile su procjenu po kojoj bi se za deset posto mogla smanjiti potrošnja robe iz Hrvatske nakon što Hrvatska uđe u Evropsku uniju i porasti cijene proizvoda zbog uvođenja carinskih opterećenja.

U analizi koja je u utorak dostavljena iz Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) BiH, navodi se da će gotovo 30 posto proizvoda koji se uvoze iz Hrvatske biti podložno promjeni carinskog režima od 1. jula 2013. godine.

Objašnjava se da Hrvatska predstavlja jednog od najvažnijih trgovinskih partnera BiH, a na uvoz proizvoda porijeklom iz Hrvatske otpada 14,3 posto ukupnog uvoza u tu zemlju.

Okretanje domaćim proizvodima

“Procjenjujemo da bi pad potrošnje robe iz Hrvatske iznosio 10 posto. Pretpostavka o padu potrošnje robe zasniva se na činjenici da su carinske stope koje se uvode visoke na većinu dobara”, navodi se u analizi o posljedicama za BiH nakon ulaska Hrvatske u EU.

Kao jedan od scenarija navodi se da bi zbog visokog udjela prihoda od specifične carine, koji prema statističkoj procjeni iznose čak 77 posto, postoji mogućnost da se domaći kupci okrenu domaćim proizvođačima ukoliko budu konkurentniji od hrvatskih.

No to bi se moglo odraziti većim dijelom na područje bh. entiteta Republike Srpske, a puno manje na Federaciju BiH, u kojoj živi veliki broj Hrvata.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH i entitetskih statističkih agencija, udio Federacije BiH u ukupnom uvozu BiH iznosi 69 posto, s tim da u uvozu robe porijeklom iz Hrvatske taj udio iznosi čak 87 posto.

“Pored tradicije, sklonost potrošnji građana BiH prema dobrima iz Hrvatske je određena i geografski, s obzirom na to da su određene regije u BiH koje gravitiraju Hrvatskoj sklonije potrošnji robe iz Hrvatske. Ne treba zanemariti ni utjecaj političkih faktora na izbor potrošačkih dobara”, navodi se u analizi Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH i entitetskih statističkih agencija, udio Federacije BiH u ukupnom uvozu BiH iznosi 69 posto, s tim da u uvozu robe porijeklom iz Hrvatske taj udio iznosi čak 87 posto.

Vjerni proizvodima

“Poznata je i činjenica da velik dio robe koja se uvozi iz Hrvatske imaju svoje stalne kupce u BiH. Radi se o provjerenim brendovima proizvođača iz Hrvatske s dugogodišnjom tradicijom koji datiraju iz vremena SFRJ-a i ranije”, dodaje se.

Također, navodi se da bi i u slučaju eventualnih poskupljenja robe zbog povećanja carina ti potrošači trebali ostati vjerni proizvodima iz Hrvatske.

Procjene UINO-a govore da će na godišnjoj razini porast prihoda na jedinstvenom računu te zemlje od carina samo u uvozu robe iz Hrvatske iznositi blizu 60 miliona konvertibilnih maraka (30 miliona eura).

Izvor: Agencije