Sajam civilne avijacije u Dubaiju

S krizom koja nikako ne pokazuje znake slabljenja – i evropska i američka avioindustrija svakodnevno se suočavaju s problemima.

Za to vrijeme na tržištu Bliskog istoka situacija je bitno drugačija. Sajam poslovne avijacije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) je to i pokazao.

Smotra najnovijih dostignuća u avioindustriji Bliskog istoka okuplja ponuđače i potencijalne kupce.

Ove godine u Dubaiju uspjela je privući više od 7.000 posjetilaca iz 84 države, što je za oko 1.000 više od prošlogodišnjeg broja.

Sajam se oporavlja nakon recesijskih problema proteklih godina.

Sheikh Ahmed bin Saeed al-Maktoum, predsjednik Agencije za civilnu avijaciju Dubaija i predsjedavajući Aerodroma Dubai, kaže: “Ovo je odlično predstavljanje privatnih avona. Učestvuje blizu 400 firmi s više od 400 aviona, a ovo je tek početak. Već sada razmišljamo o pravljenju većeg sajma naredne godine.”

Plan Dubaija

Ovaj sajam je prvi veliki događaj koji je organiziran na novom aerodromu Al Maktoum u Dubaiju, koji je za sada samo u funkciji transporta roba.

“Imamo uspješan posao transportnog saobraćaja na ovom aerodromu, ali nadamo se da ćemo sljedeće godine na njemu vidjeti putnike”, govori al-Maktoum.

Aerodrom je trebao biti otvoren prošle godine, a bit će osposobljen da opsluži oko 160 miliona putnika godišnje, čime bi nadmašio onaj u Pekingu, koji je trenutno najprometniji u svijetu.

To je dio Dubaijevog plana da postane glavna tačka između kontinenata.

Za to imaju dobru osnovu, jer se broj putnika u ovoj regiji udvostručio u posljednjih pet godina, a njihov Emirates jedan je od prevoznika s najbržom stopom rasta na svijetu.

Izvor: Al Jazeera