Rekordna nezaposlenost u Velikoj Britaniji

Uprkos pozitivnim podacima, britanski premijer David Cameron upozorio je da je dugoročna nezaposlenost i dalje 'opasno visoka' (AFP)

Stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji je zabilježila najveći kvartalni pad za posljednjih deset godina, pokazali su podaci britanskog ureda za statistiku (ONS).

Broj nezaposlenih osoba je u tri mjeseca zaključno s oktobrom pao za oko 82.000, na 2,51 milion, u poređenju s podacima iz prethodna tri mjeseca zaključno s julom, navedeno je u saopćenju ONS-a, što ukazuje na najveći kvartalni pad nezaposlenosti od proljeća 2001. godine, prenosi AFP.

U saopćenju ONS-a se također navodi da je u tom periodu broj zaposlenih porastao za rekordnih oko 40.000, na 29,6 miliona ljudi.

Uprkos pozitivnim podacima, britanski premijer David Cameron upozorio je da je dugoročna nezaposlenost i dalje “opasno visoka”.

“Očigledno je da nema mjesta za radost, pošto još postoji veliki broj ljudi koji su na duži rok nezaposleni”, kazao je Cameron u obraćanju Parlamentu.

Bitanska stopa nezaposlenosti je, prema podacima ONS-a, u tri mjeseca zaključno s oktobrom iznosila 7,8 posto, što je nepromijenjeno u odnosu na tri mjeseca zaključno sa septembrom, ali pad u odnosu na osam posto iz tri mjeseca zaključno s julom.

Izvor: Agencije