Apple vratio Google mape

Nedostatak Appleovih mapa je natjerao direktora Tima Cooka da uputi javno izvinjenje korisnicima (Reuters)

Kompanija Apple odlučila je vratiti aplikaciju Google Maps na iPhone.

Ova aplikacija, između ostalog, nudi pregled lokacija sa nivoa ulice, kao i trodimenzionalni pregled, smjerove linija javnog prevoza, kao i spiskove više od 80 miliona firmi.

U Googleu smatraju da je nova mapa za iPhone veliko poboljšanje u odnosu na onu koju je izbacio Apple, prenosi AP.

Kako se navodi, još nema aplikacije koja bi bila dostupna za Apple tablet iPad, ali u Googleu razmatraju tu opciju.

Ova odluka je uslijedila tri mjeseca nakon što je Apple zamijenio Google mape ugrađenom aplikacijom i stavio vlastite mape u posljednju verziju operativnog sistema na telefonu.

Ispostavilo se da su Appleove mape lošijeg kvaliteta od Googleovih, jer su, između ostalog, neprecizne, previđaju postojanje nekih gradova, a u nekim slučajevima su dovele do toga da korisnici zalutaju.

‘Opasne po život’

Ovaj nedostatak je natjerao direktora Applea Tima Cooka da uputi javno izvinjenje i preporuči korisnicima iPhonea da koriste Google mape preko internet pretraživača, ili da potraže neku alternativu dok kompanija ne riješi problem.

Policija australskog grada Mildura upozorila je korisnike Appleove navigacije da ona nije pouzdan vodič za pronalaženje njihovog grada.

Još jedna potvrda nepreciznosti Appleovih mapa je i saopćenje policije Mildura u kojem se korisnici mole da ne upotrebljavaju taj sistem za pronalaženje njihovog grada.

Do sada je četvero ljudi spašavano jer su se izgubili u pustinji prateći navigaciju sa Appleovih uređaja.

Izvor: Agencije