Renault-Nissan ulaže u proizvođača Lade

Direktor Renault-Nissana Carlos Ghosn kazao je da će se ulaganjem u Avtovaz ubrzati njihova "ofanziva na ruskom tržištu" (AFP)

Francusko-japanski proizvođač automobila Renault-Nissan u srijedu je finalizirao dugo očekivani sporazum o širenju na rusko tržište kroz ulaganje 742 miliona dolara u osnivanje zajedničkog preduzeća koje će kontolirati proizvođača Lade Avtovaz.

Direktor Renault-Nissana Carlos Ghosn kazao je u Moskvi, prilikom potpisivanja sporazuma, da će se time ubrzati njihova “ofanziva na ruskom tržištu”.

Zajednički projekat sa ruskim državnim preduzećem Russian Technologies dodatno će pojačati ulogu Renault-Nissana na ruskom tržištu, gdje posluje već četiri godine.

Dogovorena transakcija trebala bi biti zaključena do sredine 2014. godine, izvijestili su iz kompanije.

Fokus na kupce iz srednje klase

Prema sporazumu, francusko-japanski partneri uložit će 742 miliona dolara u preuzimanje kontrole nad Avtovazom, u 67,13 posto vlasništva do sredine 2014.

Nakon toga će zajednički projekat imati udio u Avtovazu od 74,5 posto.

Russian Tehchnologies imat će udio u zajedničkom projektu od 32,87 posto.

Dogovoreno je, također, da će Renault-Nissan imati osam članova od ukupno njih 15 u proširenoj upravi. Dosada ih je ukupno bilo 12.

Partnerstvo će se fokusirati na rastuću srednju klasu u Rusiji i sve veću potražnju za jeftinim vozilima.

Ulaganje se vremenski poklopilo sa usporavanjem prodaje automobila u Rusiji. U novembru je tako stagnirala prvi put u više od dvije godine, budući da Rusi odgađaju potrošnju zbog usporavanja ekonomije.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Plan je da zajednička kompanija ova dva giganta do 2014. uzme većinski vlasnički udio u kompaniji koja je proizvođač poznate marke automobila ‘lada’.

Published On 03 May 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO