Turska ekonomija nastavila rasti

Privreda Turske je u posljednjih 10 godina ostvarila sjajan učinak (Reuters)

Zavod za statistiku Turske (TUIK) saopćio je statističke pokazatelje bruto društvenog proizvoda (BDP) za treći kvartal ove godine, prema kojima je turska ekonomija zabilježila dodatni rast od 1,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Upoređujući statističke pokazatelje za isti period prošle godine turska ekonomija bilježi konstantan rast, navodi se u saopćenju, prenosi agencija Anadolija.

Ministar ekonomije Turske Zafer Caglayan je izjavio da je turska ekonomija u trećem kvartalu ove godine zabilježila rast izvoza za 3,4 poena.

Indeks industrijske proizvodnje u Turskoj u oktobru zabilježio je pad za 5,7 posto u poređenju s oktobrom 2011. godine.

Privreda Turske je u posljednjih 10 godina ostvarila sjajan učinak, saglasni su domaći i strani ekonomisti u vrijeme obilježavanja 89. godine proglašenja Republike u zemlji koja spaja Evropu i Aziju.

Zdrava makroekonomska strategija, kombinirana s obazrivom fiskalnom politikom i velikim strukturnim reformama, integrirala je privredu zemlje u globalnu ekonomiju, stvarajući mnoge šanse za trgovinu i industrijsku saradnju.

Stabilna i dinamična ekonomija

Strukturne reforme transformirale su Tursku u demokratičniju, ekonomski stabilniju i dinamičniju zemlju, a uz makroekonomska poboljšanja i fiskalnu disciplinu, ekonomski rast je postao održiv.

Nivo nominalnog ukupnog BDP-a je utrostručen na 778 milijardi dolara u 2011. godine, u odnosu na 231 milijardi dolara iz 2002. godine, dok je BDP po glavi njenih gotovo 75 miliona stanovnika premašio u prosjeku 10.400 dolara, u odnosu na 3.500 dolara u istom periodu.

Stopa rasta privrede Turske u 2011. godini od 8,5 posto je bila druga po veličini u svijetu (poslije Kine), a ove godine se očekuje da dostigne gotovo šest posto, čime bi BDP iznosio 817 milijardi dolara.

Značajna poboljšanja u tako kratkom vremenskom periodu svrstala su Tursku među ekonomije u izuzetnoj ekspanziji. Turska je postala sedma po veličini ekonomija u Evropi i 16. u svijetu po BDP-u, mjereno paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cijenama) u 2011. godini, koji je iznosio gotovo 1.029 milijardi dolara ili 17.499 dolara po stanovniku.

Izvor: Agencije