Strah Španaca od deložacije zbog kredita

Više od 350.000 španskih porodica u posljednje četiri godine izbačeno je iz svojih domova, jer ne mogu vraćati hipotekarne kredite, dok mnoge još čekaju na deložaciju.

Mogu je izbjeći jedino ukoliko Parlament potvrdi hitnu odluku Vlade, prema kojoj bi na snagu stupila privremena obustava zakonske odredbe koja je bankama omogućavala takvu naplatu potraživanja, no od tada su prošle tri sedmice.

Irene Gonzales, samohrana majka dvoje djece, protekle dvije godine nije bila u stanju plaćati ratu kredita koji je podigla za kupovinu stana.

Sada je suočena sa deložacijom, duguje ukupno 140.000 eura i ukoliko ih ne vrati – njena djeca nasljeđuju dug.

“Ako prihvatim nasljedstvo mojih roditelja, ono će biti iskorišteno za otplatu mojih dugova. Zato sam rekla roditeljima da mi ništa ne ostavljaju. Isto se odnosi i na moju djecu. Oni ne mogu ništa od mene naslijediti, jer bi tako naslijedili i moje dugove”, govori ona.

Njena, ali i jedina nada mnogih Španaca koji su suočeni sa istim problemom, je dekret koji je Vlada usvojila prije tri sedmice kojim se zabranjuje deložacija osoba koje zarađuju manje od 1.200 eura mjesečno.

“Imamo porodica sa malo djecom, sa nepokretnim osobama, sa članovima koji boluju od teških oboljenja poput raka… Situacija ima mnogo i sve su užasne. Porodice gube svoje kuće jer su je situacija katastrofalna”, izjavio je Vicente Perez iz Udruženja deložiranih građana.

Neiskorištene nekretnine

Advokat Carlos Bardavio objašnjava kompleksnost situacije. Po zakonu, ako banka oduzme nekretninu, dužnik svejedno mora vratiti kredit.

“Nema razlike ukoliko vam kuća ide na aukciju, ili vam je jednostavno oduzmu. Dok ne otplatite kredit u cijelosti, vi prema banci imate status dužnika. Čak i kad vam se oduzme nekretnina, vi svejedno morate vratiti kredit nekim drugim sredstvima, osim ukoliko vam banka oprosti dug. To je dosta različito od drugih legislativa gdje su vaše lične odgovornosti ograničene, kao što je slučaj u bankrota”, navodi on.

Od prvog januara 2008. do sada, španski sudovi su deložirali više od 350.000 porodica, a masa nekretnina koje su sada u posjedu banaka stoje apsolutno neiskorištene, jer u trenutnoj ekonomskoj situaciji, malo ko u Španiji ima novca da ih kupi.

Izvor: Al Jazeera i agencije