U Srbiji lako do nove firme

Dozvola za rad firmama u Srbiji dobija se za samo nekoliko dana, dok je za osnivački ulog potrebno nešto manje od jednog eura.

Zbog toga je ova zemlja i poboljšala svoj položaj na ljestvici Svjetske banke za  čak 49 mjesta kada je riječ o lakoći osnivanja preduzeća.

Godinama je Vedran Latinčić radio u Saudijskoj Arabiji sa najvećim građevinskim firmama.

Kako iz Beograda izvještava reporter Al Jazeere Marko Subotić, svoje iskustvo sa gradnjom energetski efikasnih objekata odlučio je iskoristiti u Srbiji, gdje je prije godinu dana osnovao preduzeće i nije imao većih problema.

“To je možda negde iz starih vremena ostao taj preduslov da vi morate da prođete pakao da biste osnovali firmu”, kaže Latinčić.

Olakšana procedura

Od početka godine, osnivanje preduzeća je i još lakše.

“Ne samo što od ove godine više nije obavezno da firma ima pečat, već je na dokumentu potreban samo potpis ovlašćene osobe, nego je i olakšana procedura osnivanja preduzeća, pa se sve završava veoma brzo”, javlja Subotić.

Sva neophodna dokumenta se predaju na jednom šalteru, a potom Agencija za privredne registre obavlja cijeli posao. Proceudra je gotova za tri dana.

Sa potvrdom Agencije i položenih 100 dinara, što je nešto manje od jednog eura kao osnivački ulog, novo preduzeće može početi da posluje.

Ipak, za dobijanje svih dozvola, potrebno je oko 50 eura i još nekoliko dana.

“Vi s jedne strane imate neka administrativna poboljšanja, ali se pojave neke druge institucije koje sve to zakoče i iskomplikuju”, kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

Loša povezanost

Jedna od takvih institucija, prema oceni Unije poslodavaca, je Poreska uprava, zbog loše povezanosti sa ostalim institucijama i odsustva elektronskog poslovanja.

“Ja ću vam samo reći da prosečan poreski obveznik, vlasnik firme ili neko drugi u Švedskoj odlazi prosečno dva puta godišnje u Poresku upravu, dok u Slovačkoj odlazi  četiri puta, a u Srbiji praktično ste svakih sedam do 10 dana u Poreskoj upravi”, kaže Rajić.

Izvještaj Svjetske banke svrstava Srbiju na 42. poziciju po lakoći osnivanja preduzeća. Da bi popravila svoj položaj na toj listi, neophodna je i bolja implementacija Zakona o elektronskom potpisu, koji je usvojen prošle godine, ali koji je, kako kažu poslodavci, po primjeni praktično mrtvo slovo na papiru.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO