Sajam proizvoda ‘Made in France’

Industrijski rast u Francuskoj usporava, a pojedini privrednici smatraju da su pronašli rješenje – proizvode s etiketom “Made in France”.

Nekoliko malih francuskih kompanija organiziralo je sajam kojim nastoje promovirati domaće proizvode, jer vjeruju da se jedino tako mogu nadmetati s jeftinijim uvoznim produktima.

Francuska beretka je sigurno među najpoznatijim simbolima te države. Upravo je to karta na koju igra jedna francuska komanija kako bi povećala prodaju.

Ministar predstavio proizvode

Sajmu je prisustvovao i ministar industrije Francuske Arnaud Montebourg, koji je prisutnima lično predstavio pojedine proizvode, poput Toyote koja se proizvodi u Francuskoj.

“Toyota je premjestila jednu proizvodnu liniju u Valonsijen, odakle se automobili šalju za sjeverno-američko tržište”, objašnjava ministar.

Mon Petit Polo je tekstilna kompanija koja je jedinstvena u Francuskoj. Pierre Grandjean, suosnivač tekstilne kompanije kaže: “To je odjeća koja je upotpunosti napravljena u Francuskoj. Od kragne do rukava. Čak su i dugmad napravljena od drveta iz regije Jure. Sada možete nositi proizvod koji je 100 posto napravljen u Francuskoj. Od A do Ž”.

Ministar ovo smatra preporodom: “Od dolaska Kine u Svjetsku trgovačku organizaciju (STO) prije deset godina, bez ikakvih barijera, bez ikakvih protuusluga, gotovo sve evropske tekstilne kompanije su nestale.”

Pokazati znanje i kvalitet

Pierre Grandjean smatra: “Mi ne bi pokrenuli tekstilnu kompaniju da proizvodnja u potpunosti nije bazirana u Francuskoj. Bitno je pokazati da mi u Francuskoj imamo znanje i kvalitet i da pomažemo malim privatnim kompanijama koje zapošljavaju veliki dio radne snage u Francuskoj i pred kojima je svijetla budućnost, jer oni prave zaista lijepe stvari.”

Kompanije prisutne na ovom sajmu zacrtale su jasan plan – francusko i samo francusko.

To je podržala i Vlada, koja je nedavno najavila nove poreske olakšice francuskim kompanijama u cilju preokreta trenda pada industrijske proizvodnje.

Izvor:  Al Jazeera