OECD: Kina i Indija – ekonomije budućnosti

Dohodak po glavi stanovnika u Kini 2060. godine iznosit će 54.651 dolar (Reuters)

Prosječni globalni privredni rast u narednih pet decenija do 2060. godine bit će tri posto, a Kina i Indija preteći će u ekonomskom pogledu SAD do 2060. godine, predviđanja su Organizacije za evropski razvoj i saradnju (OECD).

Prva ekonomija svijeta, SAD, prema prognozi OECD-a, naći će se 2060. godine na trećem mjestu liste najmoćnih svjetskih privreda, iza Kine i Indije, i na jednoj poziciji više od Brazila.

Bruto društveni proizvod (BDP), Azije koja će preuzeti vodeću ulogu u svjetskoj ekonomiji, povećat će se do 2060. godine 18 posto, a zemalja u usponu 28 posto.

Udio Kine i Indije u ukupnom svjetskom BDP-u dostići će 50 posto, a eurozone će biti dvostruko smanjen i sveden na devet posto, Japana umanjen sa sedam na tri posto, a SAD-a sa prošlogodišnjih 23 na 16 posto.

Do 2060. godine BDP po glavi stanovnika bit će dupliran u odnosu na 2005. godinu u najbogatijim zemljama, a u najsiromašnijim učetverostručen.

U Kini i Indiji BDP po glavi stanovnika 2060. godine bit će usedmerostručen, zahvaljujući povećanju produktivnosti i višem stepenom obrazovanja nacija.

Dohodak po glavi stanovnika u Kini iznosit će 54.651 dolar, a u SAD-u 92.197 dolara, dok je njihov sadašnji odnos jedan prema šest u korist SAD-a.

Obrazovanje i starenje

U izvještaju se posebno skreće pažnja na obrazovanje, kao važnom nosiocu progresa u mnogim zemljama, npr. Turskoj, Južnoafričkoj Republici, Indoneziji i Portugalu.

OECD navodi da će, pod pretpostavkom realizacije prevazilaženja krize, nastavka provođenja neophodne fiskalne politike i započetih strukturalnih reformi, svjetska ekonomija u narednih 50 godina bilježiti na godišnjem nivou rast od 2,9 posto, najbogatije zemlje dva posto, a zemlje koje nisu članice OECD-a 3,9 posto.

Razlika u privrednom rastu među pojedinim grupacijama bit će manje uočljiva nego protekle decenije, kada su zemlje u razvoju ostvarile rast od sedam posto.

Jedna od glavnih kočnica privrednog rasta bit će starenje stanovništva, uslijed manjeg broja trudnoća i produžetka životnog vijeka stanovništva, tako da će radni vijek biti neminovno produživan.

Promjene će biti najuočljivije u Aziji, istočnoj i južnoj Evropi.

Problemom starenja stanovništva posebno će biti pogođena Njemačka, čiji će prosječan godišnji privredni rast za period 2011-60. godina iznositi 1,1 posto, dok će u Francuskoj, prema prognozi OECD-a, biti 1,6 posto.

Izvor: Agencije