Londonski City otpušta 13.000 radnika

Finansijske firme sa područja Cityja su do sada smanjile broj zaposlenih za više od 100.000 u odnosu na svoj vrhunac iz 2007. godine (Getty Images)

Kompanije iz londonskog Cityja će sljedeće godine otpustiti oko 13.000 radnika, navodi se u najnovijoj studiji, pa će broj zaposlenih u tom finansijskom centru Velike Britanije i čitave Evrope pasti na najniži nivo još od početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Finansijske firme sa područja Cityja su do sada smanjile broj zaposlenih za više od 100.000 u odnosu na svoj vrhunac iz 2007. godine, kao posljedica četverogodišnje krize, koja je donijela velike promjene bankarskom sektoru, prenosi Reuters.

Prema podacima britanskog Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR), nastavak otpuštanja će rezultirati padom broja zaposlenih u Cityju na najniži nivo u proteklih 20 godina.

CEBR je ranije očekivao da će banke i druge finansijske kompanije u Londonu 2013. godini povećati broj zaposlenih za oko 6.000, ali sada navodi procjenu da će tokom ove godine doći do kolapsa na mnogim poslovnim područjima i da 2013. godine ima malo šanse da dođe do većeg rasta aktivnosti.

Stabilizacija 2013/14.

“Studije u najboljem slučaju ukazuju na stabilizaciju tokom 2013/14, a kasnije i na blagi rast”, navodi se u saopćenju CEBR-a.

Finansijski sektor doprinosi britanskom bruto društvenom proizvodu (BDP) sa nešto iznad deset posto, više nego građevinarstvo ili prerađivački sektor.

Ove godine, zbog zabrinutosti za stanje privreda eurozone, obim trgovanja hartijama od vrijednosti bio je manji od uobičajenog, što je loše utjecalo na mnoge londonske brokerske kuće, a također je pao broj integracija i preuzimanja kompanija u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije