Srbija traži investicije u milijardama eura

Pokretanje željezare u Smederevu i izgradnja autoputeva su neki od prioriteta Vlade Srbije (Miloš Jelesijevi? / Tanjug)

Srbija za uspješan ekonomski razvoj, počevši od 2013. godine, treba obezbijediti najmanje dvije milijarde eura direktnih stranih investicija godišnje, izjavio je ministar finansija i privrede te zemlje Mlađan Dinkić.

Dinkić je, u intervjuu za Tanjug, rekao da bi svaki priliv stranih ulaganja, u vrijednosti većoj od tri milijarde eura godišnje, bio veliki uspjeh i znatno doprinio osjetnijem privrednom rastu, čemu teži i sadašnja Vlada Srbije.

Dinkić je kazao da s optimizmom dočekuje 2013, jer kako je naglasio “ova godina je bila, kad je riječ o ekonomiji, zaista izuzetno loša u svakom pogledu”.

“Usporavanje privredne aktivnosti u eurozoni, katastrofalna poljoprivredna sezona, zaustavljanje rada smederevske železare, uz činjenicu da nijedna velika proizvodnja u našoj zemlji nije radila kako treba, osnovni su razlozi teškoća u ovoj godini”, rekao je Dinkić.

Pitanje smederevske željezare

On je izrazio optimizam oko pronalaska rješenja za budući rad smederevske željezare, uz napomenu da su sa ruskom kompanijom Uralvagonzavod već obavljeni veoma ozbiljni razgovori o preuzimanju te fabrike sa oko 5.000 radnika.

“Ja se nadam, imajući u vidu da su nam oni zatražili da pomerimo rok za dostavljanje konačne ponude kako bi mogli potpuno i precizno da koncipiraju svoju ponudu do kraja godine, da će se oni javiti, kao što su i rekli i da će krenuti da proizvode u železari”, dodao je ministar.

Dinkić je podsjetio da je u prethodnom periodu smederevska željezara imala udio od pet posto u industrijskoj proizvodnji Srbije, a sa 12 procenata u vrijednosti izvoza, što znači da ta fabrika “ima ogroman uticaj, direktan i indirektan, na celu srpsku privredu”.

Ukoliko bude obnovljen rad željezare i kragujevački Fiat znatno uveća plasman, to će biti značajan zamah za privredu Srbije u 2013. godini, kazao je Dinkić.

Dinkić je rekao da strani investitori sada najviše žele ostvarivati kontakte i nove poslove u Vojvodini i Centralnoj Srbiji.

Vlada sada želi prebaciti interesovanje investitora i u druga područja Srbije, poput zapada zemlje, koja trenutno nisu povezana autoputevima.

“Zato je jedan od prioriteta nove Vlade što brži početak izgradnje Koridora 11., znači autoputa od Beograda preko Čačka, pa dalje ka crnogorskoj granici. Takođe i Moravskog koridora, koji bi trebalo da podigne gradove, kao što su Kruševac, Trstenik, Kraljevo, koji su ”zamrli” u prethodnih desetak godina”, precizirao je Dinkić.

Važnost poljoprivrede

Dinkić je posebno ukazao na značaj poljoprivrede za budući razvoj Srbije, podsjetivši da je ta velika razvojna šansa “redovno propuštana decenijama unazad”.

Ministar je rekao da Srbija sada nema dovoljno novca da odjednom uloži u poljoprivredu, ali je podsjetio da je agrarni budžet čak 70 posto veći u rebalansu za ovu godinu, u odnosu na ono što je ostavila prethodna Vlada.

“Biće sredstava i za bespovratnu pomoć poljoprivrednicima koji žele da investiraju, podignu nivo prinosa i budu konkurentniji”, rekao je on.

Ukazujući da će država, u nedostatku vlastitih sredstava, novac za osposobljavanje kanalske mreže i navodnjavanje potražiti od vanjskih investitora, Dinkić je istakao da je ulaganje u agrar veoma isplativo, jer se u toj privrednoj grani kratkoročno može ostvariti najveći rast prihoda od izvoza.

Dinkić smatra da proizvodnja automobila, elektronika, prehrambena industrija, i informacione tehnologije, “treba da vode industrijski razvoj Srbije”.

“Imajući u vidu veliku nezaposlenost, Vlada je svesna da su potrebna i nova ulaganja u proizvodnju tekstila i obuće, odnosno u grane gde se zapošljava relativno veliki broj radnika”, zaključio je Dinkić.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Ukupan vanjski dug iznosi 24,2 milijarde eura, a BDP je u trećem kvartalu ove godine realno opao 2,2 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Published On 02 Nov 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO