Dramatičan pad stranih ulaganja u Hrvatskoj

Hrvatska privreda godinama bilježi minuse. Kukuriku koalicija obećavala je velike investicije, no njih zasad nema.

Prema posljednjim podacima Narodne banke, strana ulaganja u drastičnom su padu, a  na loše poslovno okruženje za investitore u Hrvatskoj nedavno je ukazala i američka državna sekretarka Hillary Clinton.

Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Al Jazeere Ivana Brkić, farmaceutska kompanija Pliva bila je u hrvatskim rukama do 2006. godine, kada ju je za dvije milijarde eura kupio američki Barr.

Stav Hillary Clinton

“Kupnja hrvatske farmaceutske tvrtke Plive od američkog Barra, kao i preuzimanje sisačke Željezare za račun CMC-a, najveće su američke investicije u Hrvatskoj. Barr je u međuvremenu preuzela izraelska Teva, a CMC je izašao iz Željezare, jer je u Hrvatskoj poslovao s gubitkom”, kazala je Brkić.

Velikih poslova u Hrvatskoj već dugo nema, a američka državna sekretarka razgovarala je o tome u Zagrebu s hrvatskim dužnosnicima.

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj otvoreno je prije nekoliko mjeseci progovorio o problemima, upozorivši da je ulagačka klima loša.

I Hillary Clinton spomenula je isto, ali nešto blažim rječnikom.

“Vi ste obećavajuća zemlja za investicije. Potičemo Hrvatsku da nastavi s nužnim reformama i da poveća transparentnost. Smanjite birokratske prepreke gdje god možete. Nastavite s privatizacijom i omogućite lakše pokretanje posla”, kazala je ona.

Kako je kazala Brkić, nisu samo američke investicije u padu.

Ukupna direktna strana ulaganja u Hrvatsku od 1993. iznosila su gotovo 26 milijardi eura.

U prvom polugodištu ove godine ostvareno je skromnih 154,4 miliona eura, dok ih je u istom razdoblju lani bilo četiri puta više.
No, u Vladi, koja će uskoro obilježiti prvu godišnjicu misle da mogu biti zadovoljni.

„Mi smo napravili jako puno u ovih šest mjeseci, stvari se mijenjaju … to je jedan slijed onih stvari koje su se dešavale prije, ali uvjeren sam da ćemo krenuti pozitivnim tijekom”, rekao je ministar poduzetništva Gordan Maras.

Poslovno okruženje

Ekonomski analitičar Ante Babić ne dijeli ministrov optimizam.

On misli da se loše poslovno okruženje presporo mijenja. Hrvati su, kaže, skeptični prema stranim investitorima, zbog čega oni odlaze u druge zemlje.

„Teško je poslovati i nama domaćima. I nas muči administracija. Prvo moramo mi sami radi sebe napraviti okruženje za poslovanje, a onda pogledati kako je to u odnosu na druge”, kaže on.

Kako je izvijestila Brkić, Vlada obećava promjene, te očekuje puno od domaćih, ali i stranih investicija – naprimjer kineskih, američkih ili turskih.

“No, njihovi strojevi u Hrvatskoj zasad miruju”, rekla je naša reporterka.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO