RIM izgubio sudsku bitku protiv Nokije

Analitičari misle da bi presuda mogla imati značajan finansijski utjecaj na RIM jer svi uređaji BlackBerry podržavaju WLAN tehnologiju (EPA)

Kanadska kompanija Research In Motion (RIM) izgubila je sudsku borbu protiv finske Nokije u sporu oko patenata koji bi mogao zaustaviti prodaju RIM-ovih BlackBerry telefona ukoliko dvije firme ne dogovore novčanu isplatu, javila je agencija Reuters u četvrtak.

U saopćenju Nokije od srijede se navodi kako je arbitar iz Švedske presudio kako je „RIM prekršio ugovor i nema pravo proizvoditi ili prodavati WLAN proizvode bez dogovora o isplati odštete Nokiji na osnovu patenata“.

Tehnologija za lokalni bežični pristup mrežama (WLAN), obično obilježena WiFi, koristi se u BlackBerry uređajima i većini drugih pametnih telefona.

Nokia, koja pokušava pojačati prihode od patenata pošto joj opada prodaja mobitela, navodi kako je predala slučajeve u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Kanadi kako bi se potvrdila presuda arbitra.

„Ovo bi moglo imati značajan finansijski utjecaj na RIM jer svi uređaji BlackBerry podržavaju WLAN tehnologiju“, kazao je analitičar Francisco Jeronimo.

Nova platforma

Iz RIM-a trenutno odbijaju arbitražnu odluku.

„Ukoliko se nametne blokada prodaje, to bi mogao biti žestok udarac na RIM koji je u procesu prelaska na novu software platformu BlackBerry 10“, navodi analitičar Canalysa Pete Cunningham.

Međutim, analitičari smatraju kako je vjerojatnije kako će RIM doći do dogovora sa Nokijom oko isplate odštete kako bi se izbjegla blokada.

RIM, pionir iz sfere pametnih telefona, nada se kako će novi uređaji na novoj BlackBerry 10 platformi, koji se trebaju pojaviti na tržištima početkom naredne godine, popraviti njegovu slabu kotizaciju na svjetskom tržištu u poređenju sa Appleom i Samsungom.

Kanadska kompanija obećava kako će njeni novi uređaji biti brži od ranijih izdanja pametnih telefona i da će imati veliki dijapazon aplikacija koje su ključne za uspjeh bilo koje nove linije ovih uređaja.

Nokia, zajedno sa Ericssonom i Qualcommom, nalazi se među vodećim vlasnicima patenata u bežičnoj industriji. Odšteta na ime patenata finskoj kompaniji godišnje donosi oko 500 miliona eura.

Izvor: Agencije