Kina i Indija među najvećim privredama 2025.

Brazil, sada na sedmom mjestu po veličini nominalnog BDP-a, 2013. preteći će Francusku i Veliku Britaniju, navodi se u studiji (Reuters)

Američka bankarska kompanija City Group je u strateškoj studiji za 2013. objavila da će Kina 2025. po nominalnom bruto društvenom proizvodu (BDP) preteći SAD, a da će se na trećem mjestu, ispred Rusije, naći Indija.

Prema veličini nominalnog BDP-a prvo mjesto je za 2012. godinu opet pripalo Sjedinjenim Državama, drugo Kini, koja se našla ispred Japana, Njemačke, Francuske i Velike Britanije, navodi se u studiji.

Osim Kine, sve navedene zemlje opstaju na toj listi već nekoliko decenija, ali prema procjenama američkih ekonomista situacija će se narednih godina mijenjati.

Kako se navodi u studiji, Brazil, koji trenutno zauzima sedmu poziciju prema veličini nominalnog BDP-a, 2013. će preteći Francusku i Veliku Britaniju, a Indiji će to poći za rukom 2015.

Brazil i Indonezija

Prema predviđanjima ekonomista američke banke, Indija će imati veći BDP od Njemačke 2020. godine, kada će Rusija već prevazići Francusku, Kanadu i Veliku Britaniju.

Ekonomije u usponu, Brazil i Indonezija, do 2025. bit će na listi deset najvećih ekonomija svijeta u pogledu BDP-a, kada će vodeću poziciju preuzeti Kina ispred SAD-a, dok će na trećem mjestu biti Indija, a na četvrtom Rusija.

Japan će biti na petom mjestu ispred Brazila, Njemačke, Indonezije, Francuske i Velike Britanije.

Udio ekonomija u usponu porast će sa sadašnjih 39 posto na više od 50 posto 2020. godine, odnosno na 58 posto 2025. godine, navodi se u studiji.

Izvor: Agencije