Ericsson tužio Samsung zbog kršenja patenata

Spor se odnosi na Ericssonovu patentiranu tehnologiju ključnu za nekoliko telekomunikacijskih i mrežnih standarda (AFP)

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je u utorak da je pred Američkim sudom podnio tužbu protiv južnokorejske kompanije Samsung zbog kršenja patenata.

“Ericsson je danas podnio tužbu u Sjedinjenim Američkim Državama protiv Samsunga zbog povrede patenata, nakon što gotovo dvogodišnji pregovori nisu urodili sporazumnim rješenjem”, navodi se u saopćenju.

“Spor se odnosi na Ericssonovu patentiranu tehnologiju ključnu za nekoliko telekomunikacijskih i mrežnih standarda koji se koriste u Samsungovim proizvodima, kao i na druge Ericssonove patentirane izume koji se često koriste u bežičnim i ostalim elektronskim proizvodima za široku upotrebu.”

Samsung je, također, podnio tužbe pred sudovima u Velikoj Britaniji, Japanu, Holandiji i SAD-u zbog spora s američkim kompjuterskim divom Appleom u vezi s tehnologijom koja se koristi u mobilnim telefonima i tablet računalima.

U većini tih sporova sudovi su podržali stav Samsunga.

‘Pametni’ telefoni sve su popularniji širom svijeta i tehnološki divovi vode bitku za što bolju poziciju na tom unosnom tržištu, nastojeći pred sudovima osigurati prednost na području intelektualnog vlasništva.

Izvor: Agencije