Ekologija glavna tema sajma u Kini

Ekologija je glavna tema jednog od najvećih sajmova automobila u Aziji. Proizvođači su svoje modele, koji koriste takozvane – nove energije, predstavili u kineskom gradu Guangzhoa.

Na desetine hiljada posjetitelja bilo je oduševljeno automobilima koji koriste alternativne izvore energije.

Električni automobili postaju trend u autoindustriji. Pojedini proizvođači sportskih automobila, također se okreću ka novim tehnologijama kako bi proizvodili energetski efikasnija vozila.

“911 je sportski automobil. Ima između 350 i 400 konjskih snaga, tako da je za očekivati da ima veliku potrošnju goriva. Ali ovo auto troši u prosjeku 10 litara na 100 kilometara. Mi koristimo vrlo efikasne sisteme i trudimo se smanjiti potrošnju goriva koliko god je to moguće”, kazuje Helmut Broeker, direktor Porshea za Kinu.

Rezerve kupaca

Kineski proizvođač automobila također je predstavio svoju verziju električnog automobila. Tu su i tradicionalni Honda, Nissan i Toyota, čiji se električni model PRIUS prodao u 3 i po miliona primjeraka širom svijeta u ovoj godini.

Ali najveći dio kupaca, ipak ima određene rezerve.

“Zainteresirana sam za auta sa novim energijama, ali neću kupiti jedno. Mislim da većina ljudi više preferira vozila koja koriste tradicionalna – fosilna goriva. Električna vozila su novi trend, ali meni ne djeluju toliko pouzdana da bih vozila jedno”, kazuje stanovnica Guangzhoa.

Bez obzira na moderni dizajn i obilje tehnologije, čini se da će proći još mnogo godina kako bi automobili koji koriste nove izvore energije postali trend među kupcima, kao što su trenutno trend na svjetskim sajmovima automobila.

Izvor: Al Jazeera