Pozivi britanskim političarima na uzdržanost

Predsjednik najveće britanske biznis grupe, Konfederacije britanske industrije (CBI), pozvao je političare i biznismene te zemlje da zadrže dobre odnose s Evropom i da se uzdrže od poteza koji bi kao rezultat imali udaljavanje od Evropske unije (EU).

Najveća imena britanskog biznisa sastala su se u Londonu. Tema – poticaj rasta u narednoj godini.

CBI lakše diše sada kada je recesija gotova. Njen predsjednik tvrdi da je ključ svega trgovina. Nova tržišta su naročito bitna, ali to ne znači napuštanje EU-a.

Roger Carr, predsjednik CBI-ja, kaže: “Kakvo god mišljenje javnosti bilo, biznismeni i političari moraju sačuvati dobre odnose s Evropom.”

Direktna poruka Vladi

To je poruka koja se odnosi direktno na britansku Vladu. Premijer David Cameron sprema se za raspravu s ostalim EU liderima oko zajedničkog budžeta za 2014-20.

Postoje određene brige da je kriza u eurozoni potpalila antievropske osjećaje. Ali, Cameron je okupljenim biznismenima poručio da ga zalaganje za Veliku Britaniju ne čini “lošim Evropljaninom”.

“Zaledio sam neke pogodnosti. Srezali smo budžet 30 posto. Morali smo smanjiti neke budžete, poput onog za policiju 20 posto. Jednostavno, ne možemo otići u Evropu i reći da smo napravili tako teške odluke kući i pritom gledati rast budžeta EU-a”, kazao je Cameron.

Uprkos tome što Velika Britanija nije jedina članica koja se protivi nacrtu budžeta EU-a, britanska opozicija smatra da je njihova država na putu da ostane izolirana od ostatka EU-a.

Izvoz u fokusu

A izvoz na tržište EU-a, prema mišljenju biznismena, treba ostati u fokusu, mada ne kriju zabrinutost za probleme u 17 članica eurozone.

John Cridland, generalni direktor CBI-ja, smatra: “Narednih godina izvoz u ostatak svijeta će rasti. Ali, to ne smije ugroziti naš izvoz u Evropu, naročito u Njemačku. Mi moramo biti dio jedinstvenog tržišta. Stav britanskih izvoznika je jasan – mi želimo biti dio tržišta od 27, ali ne želimo upasti u probleme eurozone i tržišta od 17 članica.”

Mnoge države dijele iste brige kao i Velika Britanija i te države će se sigurno orijentirati ka novim tržištima u razvoju, tako da ekonomisti smatraju da će Velika Britanija morati napraviti veliki napor kako bi se takmičila s konkurencijom.

Izvor: Al Jazeera