Privreda Srbije još u recesiji

Industrijska proizvodnja je u septembru ove godine opala 6,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine (Reuters)

U Srbiji privreda još ne pokazuje znake izlaska iz recesije, a nastavljenje su nepovoljne tendencije, objavio je časopis Konjunkturni trendovi Srbije, koji izdaje Privredna komora Srbije (PKS).

Nezaposleno 751.458 osoba

Stopa nezaposlenosti u septembru je iznosila 28,3 posto, a posebno zabrinjava što je za 3,25 posto povećan broj lica koja na posao čekaju duže od godinu dana.

Nezaposlenih osoba je krajem septembra ove godine bilo ukupno 751.458, što je 1,2 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine.

Ukupan broj zaposlenih u septembru ove godine procjenjuje se na 1.725.209 lica, što je 0,7 posto manje u poređenju s istim periodom prošle godine.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u septembru ove godine iznosila je 40.258 dinara (blizu 400 eura).

Bruto društveni proizvod (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine realno je opao 2,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, a ukupan vanjski dug Srbije posljednjeg dana augusta iznosio je 24,2 milijarde eura.

Strane direktne investicije u osam mjeseci ove godine zabilježile su neto odliv u iznosu od 59,5 miliona eura, a taj negativan trend će se održati najverovatnije do kraja godine, zbog recesije u članicama Evropske unije (EU), slabog kreditnog rejtinga Srbije, nepostojanja programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Potorošačke cijene su u septembru u prosjeku porasle 2,3 posto u odnosu na august, dok je industrijska proizvodnja u septembru ove godine opala 6,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Manje devizne rezerve

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u septembru je pao 4,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, prenosi Tanjug.

Ukupna vanjskotrgovinska robna razmjena Srbije za devet mjeseci ove godine iznosi blizu 22 milijarde dolara, što je pad od 5,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupne devizne rezerve Srbije bile su u septembru 10,75 milijardi eura, što je za blizu 309 miliona dolara manje nego u prethodnom mjesecu, od čega su devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) u tom periodu iznosile 9,83 milijardi eura, što je za 72,2 miliona eura manje u odnosu na prethodni mjesec.

Kurs dinara je u septembru nominalno ojačao u odnosu na euro za tri posto.

Izvor: Agencije