Kazna za BP teška 4,5 milijardi dolara

Britanski naftni gigant British Petroleum pristao je da splati 4,5 milijardi dolara tokom narednih šest godina, zbog načina na koji je reagirao na havariju na platformi Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu 2010.

Ovo je najveća kazna u američkoj historiji za ovakvu katastrofu, ali za pogođene ovom prirodnom katastrofom, to je prekasno i premalo.

„Niko ne želi brže od mene da se ovo okonča. Hoću svoj život nazad“, kazao je prije dvije godine bivši direktor British Petroleuma Tony Hayward o katastrofi u Meksičkom zaljevu.

Od tada, povratak života u normalno stanje traže milioni ljudi koji žive na njegovim obalama.

Slijede tužbe građana

British Petroleum pristao je u četvrtak sudskom nagodbom da plati kaznu za nemar.

“Ova kazna je veliki teret na njihove dionice. Kada se završi ova tužba, onda će uslijediti tužbe građana. One se očekuju u februaru naredne godine. To će nam dati konačnu cifru, a građani mogu početi sa kalkuliranjem kolika će ta cifra biti”, kaže analitičar Capitala Joe Rundle.

Dionice British Petroleuma pale su za više od 40 posto nakon katastrofe i do danas se nisu uspjele vratiti na nivo prije izljevanja nafte.

“British Petroleum je pao sa mjesta najveće kompanije po tržišnoj vrijednosti na četvrtu najveću, što je ogroman pad. Pred njima je jako dug put, ukoliko se žele vratiti na početnu poziciju”, rekla je tržišna analitičarka Brenda Kelly.

Prilikom eksplozije i potonuća naftne platforme Deepwater Horizon 20. aprila 2010. godine poginulo je 11 radnika.

Nakon eksplozije, iz bušotine se u Meksički zaljev izlilo najmanje 4,9 miliona barela sirove nafte tokom uzastopnih 87 dana, čime se oslobodila masa nafte koja je dostigla obale četiri države Zaljeva i nadmašila katastrofu na Aljasci iz 1989. godine (slučaj Exxon Valdez).

Izvor: Al Jazeera