Dva uposlenika BP-a optužena za ubistva

Otpečaćena je optužnica sa 23 tačke kojom se dvojica najviše rangiranih supervizora BP-a optužuju za ubistvo (Reuters)

Dvojica uposlenika britanskog naftnog giganta British Petroleum (BP) bit će optuženi po 23 tačke optužnice, uključujuči ubistvo iz nehata i kršenje Zakona o čistoj vodi, nakon ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu 2010. godine, saopćilo je američko Ministarstvo pravde.

U saopćenju za medije koje je British Petroleum izdao u četvrtak, navedeno je da se ta kompanija smatra krivom po 14 tačaka optužnice i da se složila platiti ukupno 4,5 milijardi dolara kazne – najveću u američkoj historiji.

Kompanija je bila optužena za ekološku havariju prilikom eksplozije i potonuća naftne platforme Deepwater Horizon 20. aprila 2010. godine.

Tom prilikom poginulo je 11 radnika, a iz bušotine se u Meksički zaljev izlilo najmanje 4,9 miliona barela sirove nafte.

Kompanija, međutim, nije navela da bi dva uposlenika iz sektora manadžmenta, koji su bili odgovorni za operacije na Deepwater Horizonu, trebali biti optuženi za ubistvo iz nehata. Treći bivši uposlenik BP-a je, također, optužen za opstruiranje.

Direktor opstruirao istragu

Pomoćnik američkog državnog tužioca Lanny Breuer je izjavio: “Iako se kompanija smatra krivom, krivično djelo počinili su pojedinci. A danas je, također, otpečaćena optužnica sa 23 tačke kojom se dvojica najviše rangiranih supervizora, koji su se nalazili na Deepwater Horizonu, optužuju za ubistvo iz nehata i kršenje Zakona o čistoj vodi.

Optužnica ovu dvojicu tereti za nehat i za pretjerani nehat te večeri 20. aprila 2010. godine. Naočigled crvenih svjetlucavih zastavica koje su pokazivale da izvor nije bio čist, obojica optuženih, navodno, nisu poduzeli odgovarajuće mjere da spriječe izljev (erupciju) nafte…”

Posebna optužnica je podignuta i protiv bivšeg direktora BP-a Davida Raineyja, za opstruiranje kongresne istrage i davanje lažnih iskaza policiji.

Prema navodima optužnice, Rainey je, u ime BP-a, namjerno potcijenio količinu izljeva nafte iz bušotine Macondo.

Rainey je navodno selektivno odabirao stranice iz dokumenata, druge dokumente nije uopće pokazao, te je lagao Kongresu i drugima, s ciljem da izljev nafte prikaže manje katastrofalnim nego što je to bio slučaj.

Inače, tokom uzastopnih 87 dana havarije, koje je izazvao BP, oslobodila se ogromna masa nafte koja je dostigla obale četiri države Meksičkog zaljeva i nadmašila katastrofu na Aljasci iz 1989. godine

Izvor: Agencije