Borba Italijana protiv utajivača poreza

Italija, koja je odmakla stepenicu dalje od Španije sa kojom su je najčešće uspoređivali prošle godine, ipak se nije skroz odbranila od efekata dužničke krize.

Vlada premijera Marija Montija je značajno smanjila troškove zaduživanja, no državna kasa bila bi daleko punija kada bi se otklonio jedan dugogodišnji problem – utaja poreza.

Malih radnji za kupovinu raznih gurmanskih delicija u Italiji ima mnogo, ali uz specijalitete, poput sira ili pršute, rijetko se dobije i fiskalni račun.

„Za nas to nije problem, jer mi uvijek dajemo fiskalne račune. Možda je to prednost, jer kad bi svi slijedili zakon, situacija bi se poboljšala za sve ljude u Italiji“, navodi preduzetnica Palma Pazienza.

Policijske prijave

Prijave građana sve su češće, što je prema potpukovniku finansijske policije Gianluci Campani pozitivna promjena. Broj prijava za godinu dana je udvostručen.

„Tokom protekle godine, pozivi na broj finansijske policije su gotovo udvostručeni. To potvrđuje da su građani postali manje tolerantni na utajivače poreza. Mišljenje javnosti se mijenja i sada utajivači nisu pametni ljudi koje treba kopirati, nego su to paraziti društva“, kaže Campana.

Kolosalni javni dug

Procjene policije su da zbog utaje poreza Italija godišnje gubi 240 milijardi eura, odnosno 15 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Ovo znači da, kada bi svi Italijani platili porez, budžetskog deficita od 42 milijarde eura ne bi ni bilo.

To bi u velikoj mjeri počelo topiti kolosalni javni dug, koji se trenutno nagomilao na dvije hiljade milijardi eura.

Iako su prihodi od poreza za prvih devet mjeseci ove godine bili za četiri posto veći u odnosu na isti period prošle godine, povećanje prihoda je većim dijelom postignuto zahvaljujući uvođenjem novih, a ne plaćanjem postojećih poreza.

„Najozbiljniji fenomeni su međunarodna utaja poreza i siva ekonomija, koji čine najveći dio onoga što nazivamo masovna utaja poreza“, ističe Campana.

Za građane prosječnih primanja, koji nose i najveći teret, dileme nema.

„Ispravno je plaćati porez. Za ljude koji imaju mnogo imovine i novca, ispravno je, jer da su plaćali, mi sada ne bismo bili u ovoj situaciji. Sada mi plaćamo veće poreze zbog tih ljudi“, kazala je stanovnica Rima Anna Bianchi.

Garaža Ferrarija

Od dolaska Montija na čelo italijanske Vlade, borba protiv utaje poreza dobila je sasvim nove dimenzije.

Prvo se utjecalo na javno mnijenje. U TV spotu, utajivači poreza okarakterizirani su kao paraziti.

Zatim su usljedile racije. Jedna od popularnih metoda jeste zaustavljanje vozača skupocjenih automobila.

Na licu mjesta, osim vozačke i saobraćajne dozvole, provjerava se koliko je vozač prijavio poreza.

Budući da je u tim kontrolama veliki broj vlasnika takvih vozila prijavio da zarađuje manje od 30.000 eura godišnje, garaža finansijske policije sada liči na salon Ferrarija.

Izvor: Al Jazeera