Španija zabranila bankama oduzimanje stanova

Vlada Španije donijela je u ponedjeljak odluku o zaštiti građana koji su izgubili stanove jer nisu bili u stanju plaćati rate kredita, tako što je zabranila bankama oduzimanje nekretnina tokom naredne dvije godine.

Sat je privremeno zaustavljen za porodice koje su suočene sa deložacijom.

Gotovo 400.000 porodica u Španiji u posljednje četiri godine izgubilo je svoje stanove jer nisu bile u stanju vraćati kredite. No, to nije bio kraj njihovim mukama. Nakon što bi im oduzele ključeve od doma, banke su i dalje zahtijevale otplatu duga u punom iznosu. Bila je to situacija koju mnogi Španci više nisu mogli podnositi. 

Plaćanje kirije – nemoguća misija

Fabian Herrera i Mariuxi Velazquez  par je koji se u Španiju doselio iz Ekvadora.

No, sada im prijeti deložacija iz njihovog stana u Bilbau. U junu su oboje ostali bez posla, a plaćanje kirije postalo je nemoguća misija.

Banka, koja im je dala kredit za stan, sada taj isti stan uzima sebi. Sa stanom, ovaj par ostaje i bez životne ušteđevine.

“Depresivan sam. Loše mi je. Ne mogu spavati. Ustanem i legnem samo sa jednom mišlju, a to je da bismo sutra mi mogli biti ti kome će banka uzeti stan. Gdje bi tada živjeli? Nije samo što ćemo biti deložirani. Direktor banke nam je rekao da, iako ćemo biti izbačeni iz stana, ostat će nam dug koji ćemo morati isplatiti kad-tad”, kaže Fabian Herrera.  

Za neke je možda već i prekasno. Od pucanja tržišta nekretnina 2008. do danas, u Španiji je zabilježeno gotovo 400.000 deložacija.

Zato su se pojedinci iz te grupe okupili u ponedjeljak ispred središta vladajuće partije u Madridu, zahtjevajući promjenu zakona o deložacijama.

Prazno pola miliona stanova

Dominikanac Ronald de la Cruz jedva plaća ratu od 1.400 eura za kredit koji je podigao za kupovinu stana u Madridu.

“Ovo je drama. Pet stotina porodica se deložira svaki dan. To ne može čak ni tropska oluja. Smatramo da postoje dvije glavne tačke. Prva – deložacije se moraju obustaviti. Druga – nakon deložacije, dug prema banci se mora poništiti kako bi građani mogli iznajmiti neki jeftiniji prostor”, kaže on.

Vrijednost nekretnina opala je za 40 posto od 2007. godine, kada su cijene bile na vrhuncu, a najveću posljedicu pada tih vrijednosti osjetile su španske banke.

Situacija 400.000 deložiranih porodica poprima sasvim druge dimenzije kada se u obzir uzme da je trenutno u Španiji više od pola miliona stambenih objekata potpuno prazno.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO