Japanska ekonomija klizi u recesiju

Japanska ekonomija zabilježila je u proteklom tromjesečju pad aktivnosti prvi puta od prošle godine, pritisnuta slabljenjem privrednih aktivnosti širom svijeta i napetostima u odnosima s Kinom i na dobrom je putu da klizne u recesiju.

Na unutrašnjem tržištu troškovi domaćinstava su trpjeli zbog smanjenja ljetnih osiguranja i ukidanja državnih subvencija za kupovinu ekoloških vozila.

Pad bruto društvenog proizvoda (BDP) za 0,9 posto u razdoblju od jula do septembra u skladu je s očekivanjima, iako je pad kapitalne potrošnje za čak 3,2 posto osjetno nadmašio očekivanja.

Tako su, između ostalog, Sony i Panasonic smanjili planiranu potrošnju kako bi prebrodili velike gubitke povezane sa zaoštrenom konkurencijom i jakim jenom.

Prošli put ekonomija je zabilježila pad aktivnosti u posljednja tri mjeseca prošle godine, kada se smanjila za 0,3 posto.

Na godišnjem nivou BDP se smanjio za 3,5 posto, pokazali su Vladini podaci objavljeni u ponedjeljak.

Priznanje ministra

U prvoj polovini godine japanska ekonomija je zabilježila veći rast od ostalih članica skupine G7 zahvaljujući snažnoj ličnoj i javnoj potrošnji na obnovu zemlje od posljedica prošlogodišnjeg zemljotresa.

U međuvremenu su aktivnosti posustale, pa je Vlada revidirala naniže podatak o rastu BDP-a u razdoblju od aprila do juna, sa 0,2 na 0,1 posto.

Oporavak ekonomije zahvaljujući obnovi posustaje i Vlada je prošle sedmice priznala da se njen indeks vodećih ekonomskih pokazatelja spustio na nivo koji ukazuje na recesiju.

“Ne mogu zanijekati mogućnost da je Japan kliznuo u recesiju”, priznao je novinarima ministar privrede Seiji Maehara nakon objave podataka.

Recesija se obično definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

Izvor: Agencije