SAD pao na listi najprosperitetnijih

Na posljednjem mjestu liste nalazi se Centralnoafrička Republika (prosperity.com)

Sjedinjene Američke Države su prvi put ove godine ispale sa liste 10 vodećih najprosperitetnijih zemalja, na kojoj su, po bogatstvu i blagostanju građana, najbolje rangirane tri skandinavske zemlje.

Prema godišnjem indeksu prosperiteta, koji sastavlja nezavisna savjetodavna organizacija Legatum Institute, SAD je pao na sa 10. na 12. poziciju u vrijeme sve većih sumnji u zdravlje najveće nacionalne privrede na svijetu i sposobnosti njezinih političara, prenosi američka agencija Bloomberg.

Prva tri mjesta na listi zauzimaju Norveška, Danska i Švedska.

Indeks prosperiteta izračunava se u posljednjih šest godina u 142 zemlje i zasnovan je na osam kategorija, među kojima su ekonomska snaga, obrazovanje i rukovođenje zemljom.

Indeks pokriva 96 posto svjetske populacije i predstavlja pokušaj šireg mjerenja ekonomskog zdravlja zemalja, pored indikatora kao što je bruto društveni proizvod (BDP).

Izvještaj je pokazao da je, čak i u vrijeme najgore finansijske krize od Velike depresije 30-ih, globalni prosperitet porastao u svim regijama u protekle četiri godine, iako je osjećaj sigurnosti ugrožen zbog tenzija na Bliskom istoku i strahova od kriminala u Latinskoj Americi.

Švedska napredovala

Norveška i Danska zadržale su vodeće pozicije koje su zauzimale i 2011. godine, dok je Švedska preskočila Australiju i Novi Zeland i našla se na trećem mjestu.

Preostala mjesta među prvih deset zauzimaju Kanada, Finska, Holandija, Švicarska i Irska.

Na posljednjem mjestu liste nalazi se Centralnoafrička Republika.

Najbolje rangirana država regije prema ovom indeksu je Slovenija, koja zauzima 24. mjesto. Hrvatska je 50, Crna Gora 57, Makedonija 75, Srbija 79, dok su Albanija i Bosna i Hercegovina na 92. i 99. mjestu.

U oblasti preduzetništva Danska se našla ispred Švedske i Finske, zahvaljujući inovacijama i mnogim mogućostima koje pruža preduzetnicima.

Izvor: Agencije