Hrvatske kompanije na ruskom tržištu

Mnoge regionalne kompanije voljele bi se pohvaliti uspjehom na prestižnom, ali i zahtjevnom ruskom tržištu, ali su rijetke u tome i uspjele.

Velika zemlja krije neslućene poslovne mogućnosti, ali i podjednako visoke rizike.

Novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo je istražio koja su hrvatska preduzeća napravila hrabar iskorak.

Otvorena vrata

Rusko tržište hrvatskim je kompanijama odavno otvorilo vrata, ali su tek rijetke to iskoristile.

PR agencija Abrakadabra prvi iskorak na međunarodno tržište napravila je prije devet godina otvaranjem predstavništva u Srbiji. Sljedeća na redu je Rusija.

Vlasnica ove agencije, Manuela Šola Oršić, očekuje da će Abrakadabra u Rusiji početi s radom 2013. godine.

A tamo je čeka veliko i perspektivno tržište, ali i jaka konkurencija. Oršić ističe da samo u Moskvi ima preko 230 PR agencija.

“Mi ćemo pokušati uraditi ono u čemu i smo dobri u Hrvatskoj i u regiji, dakle, fokusiranost na klasične komunikacije i društvene mreže, a tendencija je proširiti ugovore s internacionalnim klijentima s  kojima radimo u regiji, na rusko tržište”, kaže vlasnica agencije Abrakadabra.

U Rusiji trenutno djeluje 18 hrvatskih kompanija s otvorenim predstavništvima. Većinom je riječ o kompanijama iz građevinske, tekstilne, prehrambene i farmaceutske industrije.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koja je i sama prošle godine otvorila predstavništvo, bilježe sve veći interes.

Porast potražnje

Direktorica sektora HGK, Sunčanica Skupnjak Kapić, podsjeća da ruska ekonomija bilježi porast potražnje, za razliku od ekonomije EU-a.

“Mislim da tu ima dosta kulturoloških sličnosti, poznate su reference iz bivše države, postoje brojni kontakti i to treba iskoristi. I ulaskom Rusije u svjetsku trgovinsku organizaciju uvjeti se mijenjaju nabolje”, zaključuje ona.

Jedan od takvih uvjeta je smanjenje carinske stope s 10 na 7,8 posto.

Neke od hrvatskih kompanija već su godinama prisutne na ruskom tržištu. Jedna od njih je i koprivnička Podravka , koja u gotovo 20 godina poslovanja bilježi odlična iskustva i vrlo dobre poslovne rezultate.

Ipak, farmaceutska industrija je najveći izvoznik – godišnje oko 50 miliona eura.

Među najuspješnijima u protekle dvije godine je Jadran Galenski, laboratorija koja je u Rusiji prisutna od 1998.

Iz te laboratorije podsjećaju da su za izlazak na rusko tržište potrebna velika ulaganja.

No, oni koji su to učinili i odvažili se na izlazak u Rusiju danas nisu požalili. A tome se nada i naša sagovornica s početka priče.

Izvor: Agencije