Prepolovljena prodaja Toyote u Kini

Zvanični podaci za septembarsku prodaju Toyote u Kini bit će objavljeni u utorak (AFP)
Zvanični podaci za septembarsku prodaju Toyote u Kini bit će objavljeni u utorak (AFP)

Prodaja japanskog proizvođača automobila Toyota u Kini potonula je u septembru, na mjesečnom nivou za 50 posto kao posljedica antijapanskih protesta izazvanih sporom oko teritorije, prenosi japanski listi Yomiuri.

Japanski automobilski gigant, koji je najveća svjetska automobilska kompanija po broju prodatih automobila u prvoj polovini godine, prodao je u augustu blizu 75.000 jedinica, a u septembru samo polovinu od tog broja, prenosi AFP.

Glasnogovornik Toyote nije želio potvrditi ove podatke, navodeći da će zvanični podaci za septembarsku prodaju u Kini biti objavljeni u utorak.

Teritorijalni spor u vezi s otokom Senkaku u Istočnokineskom moru, koji kontrolira Japan ali Kina tvrdi da na njih ima pravo, značajno je pogodio trgovinu između dvije najveće azijske ekonomije.

Japanske fabrike i preduzeća širom Kine su tokom septembra prekinule sa svojim poslovanjem u toj zemlji, usljed strahovanja da bi se kompanije i radnici mogli naći na udaru demonstranata koji protestiraju protiv japanske nacionalizacije ovih otoka.

Manje letova

Toyota je 26. septembra zatvorila svoje fabrike u Kini zbog porasta tenzija, ali će ih ponovo otvoriti u ponedjeljak, rekao je glasnogovornik te kompanije.

Toyota ima devet fabrika u Kini i velike planove za rastuće tržište automobila u toj zemlji, gdje je prošle godine proizvela blizu 800.000 automobila.

U međuvremenu je aviokompanija Japan Airlines (JAL) produžila u petak redukciju letova između Japana i Kine zbog teritorijalnog sukoba između dviju zeamlja.

Kao JAL i druge japanske i kineske aviokompanije imale su hiljade otkazivanja i morale su ukidati letove zbog manje razmjene turista od kako su početkom septembra porasle napetosti između Kine i Japana.

Između 28. oktobra i 17. novembra JAL će imati samo jedan let s povratkom dnevno između Tokija i Pekinga umjesto dva, dva leta dnevno Tokio – Šangaj umjesto tri i devet letova na relaciji Osaka – Šangaj umjesto 14.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO