Ekonomija pomaže Baracku Obami

Obama: Danas vjerujem kako, kao nacija, ponovno idemo naprijed (AFP)
Obama: Danas vjerujem kako, kao nacija, ponovno idemo naprijed (AFP)

Piše: Ivica Puljić

Ono što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama priželjkivao mjesec dana prije izbora se ostvarilo – broj nezaposlenih je u rujnu pao na najnižu stopu od kada je on ušao u Bijelu kuću, što najavljuje da se američko gospodarstvo oporavlja  stabilnije nego što se prethodno mislilo.

O zadovoljstvu koje taj podatak pruža kandidatu Obami ne treba trošiti previše riječi, jer dolazi u najboljem mogućem trenutku.

Njegov republikanski izazivač Mitt Romney cijelu svoju kampanju temelji upravo na navodno lošoj ekonomskoj politici aktualnog predsjednika i njegove adminstracije.

U rujnu je otvoreno 114.000 radnih mjesta, što neuposlenost s 8,1 spušta na podnošljivijih 7,8 posto.

Politički značaj

Mitt Romney je tijekom prve izborne debate napadao predsjednika Obamu da se u njegova 43 mjeseca u Bijeloj kući neuposlenost nije spuštala ispod osam postotaka.

Zato će najnovije brojke možda imati veći politički nego ekonomski značaj, jer republikanci sada gube svoj glavni argument u izbornoj utrci. Zato su odmah krenuli u protunapad.

Mitt Romney izjavljuje: “Pravi oporavak ne izgleda tako. Pod predsjednikom Obamom imat ćemo još četiri godine nalik na prethodne četiri. Izaberete li mene, imat ćemo pravi oporavak uz politiku koja potiče rast i stvorit će 12 milijuna novih radnih mjesta i povećati prihode svima”.

Naravno, to je lakše reći nego učiniti, a Romney još nikada nije objasnio kako će to on stvoriti čak 12 milijuna radnih mjesta.
Neki od utjecajnijih Romneyjevih pristaša, poput negdašnjeg direktora General Electrica Johna F.Welcha,  sugeriraju čak to da je Bijela kuća isfabricirala najnovije brojke.

Naravno da je administracija predsjednika Obame odbacila takve tvrdnje, ali to su učinili i neki republikanci kojima se nimalo ne sviđaju teorije zavjere koje zagovara Welch.

Ubrzan rast

Govoreći na jednom izbornom skupu u Clevelandu, savezna država Ohio, predsjednik Obama je izjavio kako “…najnovije vijesti ohrabruju, a druga strana ne bi trebala govoriti o slaboj ekonomiji samo kako bi dobila političke poene”.

Najnoviji podaci o zapošljavanju dolaze nakon nekoliko znakova ubrzanog rasta, uključujući i povjerenje potrošača, najbolju prodaju automobila u posljednje četiri godine, dobro stanje na burzi, te stabilizaciju cijena u stambenoj industriji.

No, proizvodnja još uvijek pokazuje znake slabosti.

U Americi sada ima skoro isti broj radnih mjesta kao kada je Barack Obama preuzeo dužnost predsjednika u siječnju 1999.godine.
Od tada je izgubljeno 4,3 milijuna radnih mjesta, onda je broj zaposlenih počeo lagano, ali konstantno rasti.

Sada je potrebno zaposliti još 61.000 Amerikanaca i predsjednik može reći da u njegove četiri godine u Ovalnom uredu nije došlo do povećanja nezaposlenih.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO