Rusi otvorili fabriku lijekova u Skoplju

Ruski Prodis peta je strana investicija u tehnološko-industrijskoj razvojnoj zoni Bunardžik (Al Jazeera)

Ruski farmaceutski holding Protek Group otvorio je fabriku Prodis u Skoplju, koja će se baviti proizvodnjom homeopatskih lijekova i kozmetike, organskih čajeva, vitaminskih i mineralnih preparata.

Fabrika, u kojoj su Rusi investirali 3,8 miliona eura i zaposlili 45 radnika, otvorena je u industrijskoj zoni Bunardžik.

Prema planu, ruski investitor će do kraja godine uložiti još 400.000 eura i zaposliti ukupno 160 radnika.

Protek Group je jedna od najvećih farmaceutskih kompanija u Rusiji. S blizu 12.000 zaposlenih ostvaruje godišnji promet od skoro četiri milijarde dolara.

Brojne investicije

Ruski Prodis peta je strana investicija u tehnološko-industrijskoj razvojnoj zoni Bunardžik, a prije ove fabrike su otvorili i Johnson Controls, Johnson Matthey, Kemet Electronics i Tecnohoze.

Istovremeno, ruska fabrika je treća investicija koja je puštena u rad u oktobru.

Početkom oktobra otvoren je City Mall, investicija od blizu 70 miliona eura, sa skoro 2.000 zaposlenih, zatim Kemet Electronics, investicija od 25 miliona eura sa otprilike 500 zaposlenih i Tecnohoze, investicija od blizu 15 miliona eura i blizu 200 radnika.

Potpredsjednik makedonske Vlade Zoran Stavrevski rekao je da su za tako velike investicije u Makedoniji odlučujuća tri faktora – aktivnosti Vlade na privlačenju stranih investicija, rangiranje zemlje na 23. mjestu prema Doing Business i aktivnost dijaspore na ubjeđivanju stranaca da investiraju na dobrom mjestu.

Izvor: Agencije


Povezane

Najveća investicija u ovoj godini biće ona njemačkog proizvođača automobilskih instalacija Draxlmayer, vrijedna 205 miliona eura.

Published On 19 Aug 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO