Rekordna nezaposlenost u eurozoni

Španija i Grčka imaju stopu nezaposlenosti među mladima veću od 50 posto (AP)

Nezaposlenost je u 17 članica Evropske unije (EU) koje koriste euro u septembru porasla na rekordnih 11,6 posto, sa revidiranih naviše 11,5 posto u augustu, budući da je veliki dio tog monetarnog regija potonuo u recesiju, pokazali su u srijedu objavljeni podaci statističke službe EU-a, Eurostat.

Najveću nezaposlenost u eurozoni, od 25,8 posto, imala je Španija, mada za njom nije daleko ni Grčka, sa stopom od 25,1 posto, iako se taj pokazatelj odnosi na juli, prenosi AP.

Obje zemlje, koje su u centru trogodišnje dužničke krize u eurozoni, imaju stopu nezaposlenosti među mladima veću od 50 posto.

Eurostat je, također, saopćio da je inflacija u zoni eura u oktobru opala na 2,5 posto, sa 2,6 procenata prethodnog mjeseca, mada je i dalje iznad cilja Evropske centralne banke (ECB), koji je još od decembra 2010. godine ispod, ali blizu dva posto, prenosi Tanjug.

Preliminarni podaci pokazuju da su cijene energenata, koje su trenutno glavni pokretač inflacije, porasle 7,8 posto u oktobru, usporivši poslije porasta od 9,1 posto u septembru.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministarstvo finansija saopćilo da grčke banke neće moći zamijeniti državne obveznice koje se nalaze u njihovim rukama.

Published On 30 Oct 2012

Mađarska Vlada je predstavila novi paket mjera štednje, pošto je EU ranije najavljene mjere ocijenila nedovoljnim.

Published On 17 Oct 2012

Smanjivanje radnih sati je jedini način da se sačuvaju radna mjesta za sve uposlenike.

Published On 23 Aug 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO