Francuzi traže milijardu eura od Googlea

Navodno je poreski zahtjev iznijet tokom sastanka između francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i direktora Googlea Erica Schmidta (Reuters)

Francuske poreske vlasti zatražile su od američke kompanije Google milijardu eura u sporu u vezi s nadoknadom medijskim internetskim stranicama, pišu francuski mediji.

Francuski sedmičnik Canard Enchaine, ne navodeći izvor, ističe da je podneseni poreski zahtjev u vezi cijena transfera utvrđenog između Googleove holding kompanije u Irskoj i francuskog odjeljenja za četiri poreske godine.

Francuske poreske vlasti saopćile su da ne mogu komentirati o određenim slučajevima zbog privatnosti poreskih obveznika, dok Google nije komentirao zahtjev, prenosi Srna.

Glasnogovornik Googlea za Francusku rekao je da kompanija nije primila slično obavještenje.

Poštivanje zakona

“Nastavljamo sarađivati s francuskim vlastima kao i do sada. Google poštuje fiskalne zakone svih zemalja u kojima posluje i evropska pravila”, kazao je glasnogovornik.

Sedmičnik navodi da je zahtjev iznijet tokom sastanka između francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i direktora Googlea Erica Schmidta.

Hollande je istakao da će francuska Vlada, ukoliko to bude potrebno, prilagoditi zakon da bi riješila spor s francuskim internetskim stranicama koje žele da im Google da postotak od reklamnih prihoda uzetih od preusmjeravanja korisnika ka njihovim sadržajima.

Prema Hollandeovim riječima, ukoliko pregovori između Googlea i medijskih izdavača ne rezultiraju dogovorom do kraja godine, američka kompanija već zna šta je čeka sa poreske tačke gledišta, a to je milijarda eura, inače neće biti mjesta za pregovore.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO