Strani investitori uložili 17 milijardi eura

Ana Firtel: Savjet pomaže ekonomski razvoj Srbije tako što angažira znanja i iskustva stranih kompanija (Tanjug)

Kompanije članice Savjeta stranih investitora u proteklih 10 godina u Srbiju su investirale skoro 17 milijardi eura, izjavila je izvršna direktorica Savjeta Ana Firtel.

Članice Savjeta daju direktan doprinos razvoju ekonomije Srbije, lani su učestvovale s više od 16 procenata u bruto društvenog proizvodu (BDP) Srbije, a zapošljavaju oko 88.000 ljudi, rekla je ona za Tanjug.

Prema njenim rečima, Savjet stranih investitora osnovan je s ciljem da pomogne ekonomski razvoj Srbije tako što će angažirati znanja i iskustva stranih kompanija u promociji i podršci reformama u Srbiji.

“Kada je Savet osnovan 2002. godine, bilo je 14 kompanija, koje su, kroz aktivan dijalog sa Vladom Srbije, davale iskustva ka unapređenju poslovne klime. Danas je to skoro 130 kompanija, koje dolaze iz čitavog sveta, Amerike, Evrope, Rusije, Kine, i taj globalni karakter udruženja je ključni doprinos unapređenju poslovanja”, naglasila je Firtel.

Nastavak ekonomskih reformi

Kao veliki doprinos Savjeta stranih investitora ona je navela i način rada kompanija članica i vrijednosti koje one promoviraju – korporativno upravljanje, uvođenje novih standarda, znakova i tehnologija u cilju unapređenja konkurentnosti i produktivnosti tržišta Srbije.

“Poruka Saveta stranih investitora je vrlo jednostavna – nastaviti ekonomske reforme, liberalizaciju tržista, put evropskih integracija, i otpočeti sistemske reforme”, istakla je Firtel.

Ona je podsjetila da svoje stavove o poslovnoj klimi u Srbiji Savjet stranih investitora svake godine objavi u Bijeloj knjizi, s konkretnim predlozima kako da se unaprijedi poslovni ambijent i dijalog između privatnog sektora i države.

“Svi zajedno mora da radimo na podizanju kvaliteta privrede u Srbiji, što znači uvođenje korporativnog upravljanja, novih znanja i tehnologija, modernizaciju rada”, poručila je Firtel.

Izvor: Agencije