Potonule akcije grčkih banaka

Akcije banaka povukle sa sobom i glavni indeks berze u Atini (EPA)

Akcije grčkih banaka potonule su u noći s ponedjeljka na utorak, povukavši za sobom cjelokupnu berzu, zbog novih tenzija u vezi sa dokapitalizacijom banaka i odlaganjem saopćenja o njihovim kvartalnim rezultatima.

Bankarski podindeks grčke berze pao je za 15,97 posto zbog neriješenih pitanja u vezi s dokapitalizacijom i naporom da se ispune uslovi potrebni za isplatu sljedeće tranše međunarodne pomoći Atini, neophodne da se izbjegne bankrot, prenosi AFP.

Glavni indeks atinske berze skliznuo je 6,28 posto nakon što je Ministarstvo finansija saopćilo da grčke banke neće moći zamijeniti državne obveznice koje se nalaze u njihovim rukama.

Ministarstvo je, također, navelo da će rezultati drugog kvartala biti saopćeni nakon 30. novembra zbog odlaganja dokapitalizacije.

Saopćenje je izdato nakon sastanka ministra finansija Yannisa Stournarasa i Grčke bankarske federacije o hitnim potrebama banaka, prenosi Tanjug.

Težak udarac

Ministarstvo je navelo da je na tom sastanku “odbačena mogućnost” da grčke banke zamijene devalvirane grčke obveznice za hartije koje bi izdao Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM).

Berzanski trgovci navode da su nakon te vijesti akcije banaka potonule, povukavši za sobom i glavni indeks berze u Atini.

Grčka se nada da će uspjeti dokapitalizirati banke novcem iz sljedeće tranše pomoći Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čija isplata još zavisi od sporazuma o reformama.

Grčke banke podnijele su težak udarac zbog restrukturiranja grčkog javnog duga, koja je primorala privatni sektor da otpiše veliki dio potraživanja na ime obveznica zvanične Atine, što je dovelo do ogromnih gubitaka u privatnom sektoru.

Izvor: Agencije