Ekonomska šteta oluje u milijardama dolara

Finansijski analitičari prognoziraju da bi posljedice oluje Sandy mogle koštati američku ekonomiju od 10 do 20 milijardi dolara.

Zbog vremenskih uvjeta, njujorška berza odlučila je obustaviti trgovanje dionicama na dva dana, prestavši s trgovinom prvi putod 1888.

Wall Streetu prijete poplave, a finansijska tržišta ostat će zatvorena do srijede, s mogućnošću daljeg odgađanja trgovanja, ukoliko se vremenske prilike pogoršaju.

To bi bio najgori mogući scenarij, jer se krajem mjeseca obavljaju važne finansijske transakcije.

Problem globalnih finansija

Zatvaranje Wall Streeta osjetile su  i berze širom Evrope.

Politička dimenzija

“Obim trgovanja je niži, kao i vrijednosti dionica kompanija, iako mislim da je to više rezultat lošijih izvještaja kompanija koji pristižu ovih dana”, kazao je analitičar Michael Hewson iz kompanije CMC Markets.

Najdeblji kraj ipak će izvući poslovni sektor New Yorka, kojeg će dva dana blokade skupo koštati.


Željko Kardum o ekonomskim posljedicama oluje 

Uragan prijeti i rafinerijama širom istočne obale, što se odrazilo na blagi rast cijena nafte.

Željko Kardum, ekonomski analitičar i kolumnista u hrvatskom Forbes magazinu, smatra da su prognoze o šteti “zapravo smiješne ako to usporedimo s glavnim problemom globalnih finansija”.

On je kazao za Al Jazeeru da je “cijela medijska histerija u službi američkih izbora“.

“Stvari idu ovako. Ako tržište krahira, Romney ima mnogo veću šansu da dođe u Bijelu kuću. Najveću opasnost svjetskom gospodarstvu predstavlja zaustavljanje američkog gospodarstva i proračunski manjak. FED je ubacio 5.000 milijardi novih dolara ne bi li pokrenuo rast. Rast na godišnjem nivou je  1,7 posto “, kazao je Kardum, podsjetivši da je u prethodnom kvartalu ostvaren rast od 1,3 posto.

Kardum je rekao da će radovi na saniranju štete od oluje Sandy podstaknuti građevinske firme.

Međutim, ono što smatra važnijim je činjenica da SAD ima problema sa zaustavljanjem rasta.

“Nakon 14 kvartala smanjenja potrošnje po prvi put podaci pokazuju da raste potrošnja američkih kućanstava. Auto zajmovi porasli su za 14 posto. Ljudi ulaze u kredite i dugove. Tu vidim realnu opasnost za održivost cijelog globalnog financijskog sustava”.

Izvor: Al Jazeera