Ekspanzija HD kanala širom Evrope

Ovaj trend je u porastu, čemu su doprinijeli i sve pristupačniji HD televizori (EPA)

U svijetu je zabilježena velika ekspanzija HD televizijskih kanala, pokazala su istraživanja organizacije EAO (European Audiovisual Observatory), koja se bavi studijama u oblasti televizije i novih medija.

Krajem 2011. godine širom Evrope emitirano je 612 kanala u HD formatu, da bi danas taj broj dostigao 941, prenosi Tanjug.

Za samo devet mjeseci broj novih HD kanala povećan je 54 posto i taj trend će i dalje nastaviti rasti.

Vezano za sadržaje HD kanala, dominiraju oni sa sportskom, informativnom i zabavnom tematikom. Do kraja septembra zabilježeno je 215 sportskih HD kanala, dok je broj filmskih 144.

Satelitsko emitiranje

U domenu distribucije HD kanala najzastupljeniji su satelit i emitiranje putem kabla.

U Evropskoj uniji (EU) vodeća zemlja u ovom segmentu je Velika Britanija sa 229 kanala, a slijede je Njemačka i Francuska sa u prosjeku 100 HD kanala.

Raznovrsniji izbor HD kanala, kao i vrhunski kvalitet slike, utjecao je da se sve veći broj korisnika odluči da promijeni svoju pretplatu i da u nju uključi naprednije pakete s HD kanalima.

Ovaj trend je u porastu i jasno pokazuje da korisnici traže kanale najvišeg kvaliteta i sadržaja, čemu su doprinijeli i sve pristupačniji HD televizori.

Izvor: Agencije


Povezane

Iako industrijska proizvodnja u eurozoni pada, jedan sektor izdigao se iznad ostalih, a to je elektronika. Televizori sa rezolucijom većom od standardne HD i super-ekranima, te serija najnovijih pametnih telefona plijenili su najviše pažnje posljednjeg dana najvećeg svjetskog sajma potrošačke elektronike.

Published On 03 Sep 2012

Na najvećem evropskom sajmu potrošačke elektronike, predstavljeni “phableti” i 3D televizori s ultra HD rezolucijom.

Published On 31 Aug 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO