Draghi za valutnog komesara u eurozoni

Draghi: Neograničena kupovina obveznica nije isto što i nekontrolirana kupovina (AFP)

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi podržao je prijedlog njemačkog ministra finansija Wolfganga Schaublea o imenovanju valutnog komesara za eurozonu, upozoravajući zemlje članice da moraju prenijeti dio suvereniteta na eurozonu kako bi se ponovo steklo povjerenje ulagača.

On je zatražio veće ovlasti za evropskog komesara za monetarne i ekonomske poslove, ponajprije na području nadzora budžeta zemalja koje prekrše propise o dozvoljenom budžetskom deficitu.

“Izričito podržavam taj prijedlog”, rekao je Draghi u intervjuu njemačkom magazinu Der Spiegel.

Kupovina obveznica

“Mnoge vlade tek trebaju shvatiti da su već davno izgubile svoj nacionalni suverenitet. Budući da su u prošlosti dopustile da im se gomila dug, sada im je potrebna naklonost finansijskih tržišta“, kazao je čelnik ECB-a.

On je ujedno branio novi plan kupovine obveznica zaduženih zemalja eurozone i napomenuo da ECB-ove intervencije na tržištu neće biti “nekontrolirane”.

Neograničena kupovina obveznica nije isto što i nekontrolirana kupovina, naglasio je.

ECB će kupovati obveznice onih zemalja koje ispunjavaju stroge uvjete, zaključio je Draghi.

Izvor: Agencije


Povezane

Upravni odbor Evropske centralne banke podržao je program kupovine državnih obveznica kako bi se pomoglo prezaduženim članicama eurozone. To je ujedno i odgovor Marija Draghija na spekulacije o mogućem skorom raspadu zajedničke evropske valute.

Published On 06 Sep 2012

Nove mjere Evropske centralne banke koje je u četvrtak objavio njen predsjednik Mario Draghi, glavna su tema razgovora na finansijskim tržištima. Mišljenja su podijeljena. Dok neki smatraju da je Draghi prekoračio ovlasti, drugi su mišljenja da Banka djeluje unutar svog mandata i da će nove mjere pomoći u suzbijanju evropske dužničke krize.

Published On 07 Sep 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO