Agrobanka više ne postoji

Agrobanka, čije se čelništvo već gotovo mjesec dana nalazi u pritvoru zbog sumnje da je tu banku iz Srbije oštetilo za više od 50 miliona eura, više ne postoji, dok je njene klijente i štediše od ponedjeljka preuzela Poštanska štedionica.

Više od 150.000 klijenata od ranog jutra se raspituju za svoje uloge, dok ih država umiruje kako je njihova štednja sigurna.

Poruka koju pokazuje bankomat Agrobanke nije privremena već stalna – bankomat više ne radi, a ni sama banka.

Iako svjetla u kancelarijama ove državne banke mogu zavarati, Agrobanka je od subote u stečaju, a svi njeni deponenti su prebačeni u banku Poštanska štedionica.

Već od ranog jutra u ponedjeljak se napravio red klijenata, sada već bivše Agrobanke. Provjeravali su svoje uloge, dobijali nove kartice, ali i ponovno otvarali tekuće račune.

„Da bi dobio ovaj račun ovde moram sve iz početka da radim. Dobio sam jedno 20 papira, znači da nanovo otvaram račun. Oni su rekli da je to jednostavno, ali to je katastrofa“, izjavio je Vlado Milović, klijent bivše Agrobanke.

Prostorije i obaveze

Prebacivanje klijenata iz Agrobanke u Poštansku štedionicu dolazi u sedmici štednje, tokom koje klijenti mogu podići novac koji su pod određenim uslovima oročili prije godinu dana.

U Ministarstvu finansija kažu da je postojala opasnost da građani ostanu bez blizu 300 miliona eura štednje položene u Agrobanku, da država nije reagirala.

Sada nema te opasnosti, kako tvrde u Poštanskoj štedionici.

„Banka ima dovoljno likvidnih sredstava da isplati sve depozite koje je preuzela od nove Agrobanke“, kazao je Srđan Cekić, predsjednik IO banke Poštanska štedionica.

Poštanska štedionica je od Agrobanke, osim 160.000 klijenata, dobila poslovne prostorije, određen broj zaposlenih, ali i obaveze u vrijednosti od oko 400 miliona eura.

„To povećanje obaveza u pasivi banke je pokriveno prvorazrednom aktivom tako banka apsolutno niti sme niti može da očekuje bilo kakve probleme u poslovanju“, navodi Cekić.

Protočni bojler

Poštanska štedionica, koja posluje uglavnom sa tekućim računima, i koju bankarski stručnjaci nazivaju protočnim bojlerom, je na dobitku ovim spajanjem. Svoj kapital od 59 miliona eura uvećala je za dodatnih 90 miliona, koliki je bio kapital Agrobanke.

„Mi smo dobili jednu ogromnu banku spajanjem nove Agrobanke koja je u potpunosti u državnom vlasništvu, što je još jedan motiv jer je najverovatnije u planu prodaja te državne banke“, smatra Radojka Nikolić, urednica magazina Bankar.

Agrobanka je prije šest mjeseci izgubila dozvolu zbog lošeg finansijskog stanja. Iz nje je izrasla nova Agrobanka, koja je nastavila davati rizične kredite koje pojedinci nikada nisu vraćali.

Zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, rukovodstvo banke je uhapšeno prije mjesec dana, podsjeća novinar Al Jazeere Marko Subotić.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi proces protiv 22 osobe zbog sumnje da su oštetili Agrobanku za 55 miliona evra. Istovremeno, nastavljena su hapšenja. Tokom vikenda policija je privela čuvara trezora Agrobanke, koji je sa bankomata za samo tri meseca uspeo da skine oko 100.000 evra“, dodaje Subotić.

Izvor: Al Jazeera