Srbija: Štednja i podsticaj u centru budžeta

Dinkić: Vlada Srbije neće više subvencionirati ona preduzeća koja rade na neodrživ način (Miloš Jelsijevi? / Tanjug)

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Prijedlog zakona o budžetu za iduću godinu, koji predstavlja balans između štednje i privrednih podsticaja, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Prijedlog predviđa prihode od 8,3 milijardi eura, rashode od  8,7 milijardi eura i smanjenje budžetskog deficita na 3,3 posto vrijednosti ostvarenog bruto društvenog proizvoda (BDP).

Planirani budžetski deficit je 1,15 eura, a ukupan deficit  je 1,06 milijardi eura i taj deficit iznosi 3,3 odsto BDP-a.

Najveće uštede u budžetu ostvarene su u rashodima za subvencije – 600.000 eura,  izdacima za kupovinu robe i usluga – 400.000 eura, kao i rashodima po osnovu budžetskih kredita – 300.000 eura. Rashodi za socijalnu zaštitu povećani su za oko 600.000 eura.

Prepoloviti deficit

Projekcijom budžeta očekuje se privredni rast od dva posto, a cilj je da se budžetski deficit prepolovi, omogući zaustavljanje rasta javnog duga, zaštite najugroženiji i omoguće razvojni podsticaji privredi, rekao je Dinkić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Dinkić je kazao da je budžet donesen na vrijeme, usmjeren ka razvoju i uspostavljen je balans između štednje i podsticaja. On je istakao da će biti povećani rashodi za kapitalna ulaganja za poljoprivredu, privredu i to za profitabilne kompanije i infrastrukturu.

Javni dug bi se na kraju ove godine trebao uvećati na oko 60 posto od vrijednosti BDP-a, a ispod tog nivoa počet će se smanjivati od 2014. 

U 2014. Vlada namjerava da budžetski deficit dodatno smanjiti  na 1,9 posto, a u 2015. na svega jedan posto.

Ograničeni rokovi plaćanja

Sa budžetom za 2013. godinu u Skupštini će se naći i Prijedlog zakona o ograničavanju rokova plaćanja, najavio je ministar.

Tim zakonom, uvedena je obaveza da država sve svoje obaveze mora  izmiriti najkasnije u roku od 45 dana, od potpisivanja nekog ugovora, a za privredu taj rok će biti 60 dana, precizirao je Dinkić.

To je prvi put do sada da će država imati kraći rok od privrede za izmirivanje svojih obaveza, rekao je Dinkić.

On je poručio da će biti uvedena lična odgovornost ministara i direktora javnih preduzeća, koji će za nepoštivanje rokova plaćanja biti novčano kažnjeni.

Ministar je najavio da će agrarni budžet u 2013. iznositi četiri posto državnog budžeta, prvi put poslije šest godina bit će uvedena i bespovratna sredstva za investicije u poljoprivredi, a predviđeno je povećanje subvencija.

On je istakao da Vlada Srbije neće više subvencionirati ona preduzeća koja rade na neodrživ način kao što su Srbijagas, Jat i Galenika.

On je najavio i da će predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda(MMF)  početi razgovore o novom aranžmanu sa Vladom Srbije u naredne dvije sedmice.

Izvor: Agencije