Tomos iz Kopra otišao u likvidaciju

Kompanija je prestala plaćati dobavljače, a račun firme bio je blokiran (Arhiva)
Kompanija je prestala plaćati dobavljače, a račun firme bio je blokiran (Arhiva)

Slovenska kompanija Tomos industrija iz Kopra, poznata još iz vremena bivše Jugoslavije po proizvodnji motocikala i vanbrodskih motora, u srijedu je otišla u likvidaciju, a 60 zaposlenih bit će preraspoređeno na druge poslove u okviru firme Hidria, u koju je Tomos uključen od 1998. godine.

Vijest je iznenadila zaposlene, koji tvrde da su imali mnogo narudžbi za iduće dvije godine, ali ju je potvrdio direktor Marjan Kanduč, koji je istaknuo da će biti sačuvana robna marka Tomos, koja će se nastojati i dalje razvijati.

“Bili smo zadnji takav proizvođač u Evropi, ali ćemo, zbog konkurencije i troškova, morati preseliti proizvodnju van Slovenije”, rekao je on, dodavši da se ukida samo proizvodnja, dok će razvojni odjel i dalje raditi.

Sindikat je pozdravio odluku da neće biti otpuštanja zaposlenih, ali tvrdi da za prekid proizvodnje u Sloveniji nije bilo razloga, jer je narudžbi za motocikle, skutere i bicikle s motorom u Evropi i Americi mnogo, pa takva proizvodnja ima perspektivu.

Sežana, pa Kopar

Tomos, što je kratica za Tovarna Motornih koles Sežana (tvornica motornih bicikala Sežana), registriran je 1954. godine u Sežani, u okviru tadašnjih strateških napora da se industrijaliziraju krajevi koji su gravitirali prema Italiji.

No, nekoliko mjeseci kasnije slovenska republička vlada donijela odluku da se velika tvornica s tim imenom sagradi u Kopru, nakon što je bilo riješeno pitanje razgraničenja s Italijom, a zona B pripala Jugoslaviji.

Tvornicu je 1959. godine posjetio i tadašnji jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito.

Na njenom prostoru, nakon smanjivanja proizvodnje u 90-im godinama, postavljen je tehnološki park.

U to je vrijeme Tomos imao ugovor o licenci s kompanijom Steyr-Daimler-Puch, a u 70-im i 80-im godinama posebno su popularni bili njegovi modeli “Kolibri”.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO