Novi ‘Datsun’ će koštati 3.000 dolara

Novi model Datsuna će biti moderan i svjež, kazao je direktor Nissana Carlos Ghosn (Reuters)

Izvršni direktor japanskog proizvođača automobila Nissan Carlos Ghosn želi da Nissanov oživljeni retro model “Datsun” bude 2014. godine iznijet na tržište po cijeni od svega 3.000 dolara.

Kompanija planira tom cijenom, koja je niža od cijena sadašnjih modela Nissana, privući vozače iz zemalja u usponu, kao što su Indija, Indonezija i Rusija, objavio je njujorški Wall Street Journal (WSJ).

Časopis je, citirajući Ghosna i druge zvaničnike, ukazao na to da Nissan želi šest modela “Datsuna” prodati po cijenama od 3.000 do 5.000 dolara, po kojima im može konkurirati samo mali broj indijskih i kineskih modela.

Lokalni dijelovi

Da bi snizila troškove, kompanija će gotovo sve dijelove uzimati iz zemalja u kojima će biti izrađivan i prodavan ovaj model.

Sniženju cijena će, također, doprinijeti odsustvo rigoroznih standarda koji se primjenjuju na modele namijenjene tržištima SAD-a ili Evrope, prenosi AFP.

Ghosn, rođen u Brazilu, ukazao je na to da će budući “Datsun” biti “moderan i svjež” auto, koji se treba dopasti kupcima na tržištima u usponu, jer će doprinijeti “da se osjećaju dobro i odgovarat će njihovim budžetima”.

Taj novi model će biti jedan od glavnih Nissanovih “pokretača rasta” u nastojanju te kompanije da osvoji osam posto svjetskog tržišta automobila do 2016. godine, u poređenju sa sadašnjih šest posto.

Nissan očekuje da će učešće zemalja u usponu, zahvaljujući porastu prodaje tih jeftinih modela, porasti na tri petine njegovih ukupnih prodaja u sljedećih pet godina, sa sadašnjih 43 posto.

Pomoć Nissanu

Model “Datsun” debitirao je u Japanu 1932. godine, a u prodaji na američkom tržištu nalazio se više od pet decenija.

Proizvodnja je prekinuta 1981. godine, kako bi se linija modela ujedinila pod brandom Nissan.

Analitičari ukazuju na to da bi plan o oživljavanju modela “Datsun” mogao pomoći Nissanu da riješi problem proizvodnje vozila koja su dovoljno jeftina da konkuriraju na tržištima u usponu bez ugrožavanja njegovih postojećih skupljih marki.

Nova Nissanova strategija potvrđuje sve veći značaj ekonomija u usponu među svjetskim proizvođačima automobila, s obzirom na stagnaciju rasta prodaje na razvijenim tržištima.

Izvor: Agencije


Povezane

Japanskim proizvođačima automobila, osim ekonomske krize, političke tenzije sa Kinom dodatno pogoršavaju prodaju. Nakon demonstracija protiv ove zemlje u Kini, japanska autoindustrija već je pretrpjela značajne gubitke. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO