Upozorenje MMF-a Portugalu

Lisabon:Portugalci masovno protestiraju radi mjera štednje (Reuters)

Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio Portugal da ne postoji alternativa novom štedljivom budžetu, koji ima za cilj smanjenje duga i povratak na finansijska tržišta.

“Sprovođenje dodatnih mjera, koje su predstavljenje u budžetu od ponedjeljka, je ”imperativ””, rekao je šef misije MMF-a u Portugalu, Abebe Selassi, a prenosi agencija AFP.

On je upozorio da je “nivo duga i dalje visok, kao i da je potrebno njegovo obuzdavanje zarad osiguravanja potpunog oporavka Portugala”.

Finansiranje po razumnim stopama

Portugalu je, također, potrebno da osigura finansiranje po razumnim stopama, što znači da su fiskalna prilagođavanja imperativ i da je potreban nastavak njihovog provođenja”, dodao je on.

Ukupan dug Portugala je krajem prvog kvartala ove godine dostigao skoro 190 milijardi eura, što predstavlja oko 112 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje, pokazuju podaci evropske agencije za statistiku, Eurostata.

Portugal je u maju 2011. dobio sredstva od MMF-a i Evropske unije od 78 milijardi eura, zahvaljujući kojima je uspio izbjeći bankrot.

Prema programu pomoći, koji obuhvata smanjenje potrošnje, povećanje poreza i reforme za podizanje efikasnosti u ekonomiji, Portugal bi ponovo trebao zadobiti dovoljno povjerenje kako bi bio u stanju da se normalno refinansira na tržištima privatnog kapitala od naredne godine.

Selassijevi komentari dolaze usljed kontroverznih protesta u Portugalu zbog mjera najavljenih za 2013. godinu.

Posljednje istraživanje javnog mnijenja govori da je oko 70 posto ljudi, koji su do nedavno prihvatali akcije vlasti, sada nezadovoljno zbog novih mjera štednje.

Prema drakonskom nacrtu budžeta, koji je u ponedjeljak predstavila portugalska Vlada, planirano je podizanje širokog spektra poreza, dok će osnovna stopa poreza na prihod biti podignuta sa ovogodišnjih 9,8 na 13,2 posto u 2013. godini.

Budžetska prilagođavanja

Najavljena povećanja bi samo mogla dodatno produbiti recesiju u toj zemlji. Vlada je saopćila da će bruto domaći proizvod (BDP) u 2013. godini potonuti za jedan posto, poslije prognoziranog pada od tri posto za ovu godinu.

Veliki broj ekonomista tvrdi da mjere za smanjenje potrošnje i podizanje poreza neće omogućiti Portugalu da dovede u red svoje javne finansije.

Selassi je, međutim, rekao da MMF i dalje smatra da su budžetska prilagođavanja neophodna za zemlje sa visokim nivoom duga i ograničenim pristupima na tržišta, kao što je slučaj Portugala.

Izvor: Agencije